Connect with us

Kosovo

Kurti: Vlada će plaćati ove godine polise osiguranja ljudima iz dijaspore

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti kazao je za portal Aljbinfo da je u Davosu održao važne sastanke sa svjetskim liderima, predstavnicima moćnih kompanija, kao i da je učestvovao na radnom doručku sa zvaničnicima sa Balkana.

Kurti je, između ostalog, istakao susret sa predsjednikom Ignacijom Kasisom i potpredsjednikom Alanom Bersentom.

“U Davos sam došao iz Sjedinjenih Država gde sam boravio dvije nedjelje, gdje smo otpočeli pregovore sa ‘Milenijum Čelindž Korporejšn’ za program od 236 miliona dolara u energetskom sektoru, pa do sastanaka sa kompanijama za povećanje investicija na Kosovu i susreta sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost predsednika Bajdena”, rekao je Kurti.

On je dolazak u Švicarsku iskoristio i za susret sa građanima Kosova u toj zemlji.

“Održali smo dva sastanka sa sunarodnicima u našem konzulatu u Cirihu, pošto je Švicarska zemlja koja ne samo da ima značajnu ulogu za kosovsku ekonomiju i razvoj, već i sunarodnici u Švicarskoj imaju važnu ulogu”, rekao je Kurti.

Kurti je kazao da su odnosi Kosova i Švicarske odlični i da se mogu još produbiti.

“Dio stranih investicija i izvoza sa Kosova su dio razvojnog mosta koji imamo sa Švicarskom i vjerujem da ćemo u narednim mjesecima dodati još više u smislu da će biti više investicija iz Švicarske na Kosovu, ali i kosovskog izvoza u Švicarsku. Izvoz treba da obuhvati preradu drveta, metala, kože, tekstila, kao i agroindustriju i oblast IT i komunikacija, gdje je Kosovo doživelo izuzetan procvat. Večno smo zahvalni Švicarskoj što je utočište naših iseljenika i naših izbeglica i danas je mjesto gdje Albanci dokazuju svoje umeće, znanje, revnost i spremnost da doprinesu Švicarskoj, ali i Kosovu i albanskom narodu”, rekao je Kurti.

Kurti je najavio da građani Kosova u Švicarskoj, koji dolaze na odmor na Kosovu ovog ljeta neće morati da plaćaju osiguranje na granici jer će troškove polisa pokriti Vlada Kosova.

“Ni ove godine neće biti potrebe za tim uplatama na granici, pošto dok ne postanemo članovi zelene karte, Kosovo pokriva troškove. Zainteresovani smo da u narednim godinama organizujemo prijeme za sunarodnike u smislu kulturno-historijskog turizma. Nikada ne zaboravljamo naše sunarodnike i uvijek jesmo i uvijek ćemo biti dio našeg naroda. Želimo da dođu da investiraju na Kosovu i doprinesu kroz beneficije”, rekao je Kurti.

(Albinfo, Kosovo online)