Connect with us

Svijet

106. godišnjica bitke na Čanakkaleu: Od Gore do Čanakkalea (Video)

Objavljeno

-

Bitka na Čanakkaleu, koja se dogodila u Prvom svjetskom ratu zauzima najznačajnije mjesto u historiji moderne Republike Turske.

U Evropi poznatija kao Bitka na Galipolju, jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali, po mnogim pokazateljima, i u povijesti uopće.

U bici su osim Turaka, učestvovali i drugi narodi koji su tada živjeli pod Osmanlijama, a među njima i mještani Gore. Pogledajte video prilog koji govori o učešću mještana Gore.

Šta se desilo 18. marta 1915. godine?

U jutarnjim satima iščekivali su se napadi. Oko 12 sati istog dana, tri turske tabije (tur. – utvrde) su mnogo oštećene, a bombardovane su i ostale tabije.

Na kraju je 18 savezničkh ratnih brodova uspjelo preći kroz Dardanele. To je bio dio taktičke zamisli Osmanske vojske. Plan je bio da, čim Saveznici budu u dometu njihovih oruđa, započnu napad. Tako su se ratni brodovi Saveznika sve više približavali, a Osmanlije jačale.

Ipak, snage Saveznika su se približile Čanakkaleu na sedam kilometara. To su bili najžešći trenutci cijele bitke.

Francuski ratni brod ‘Gaulois’ bio je razbijen tokom turskih bombardiranja. Drugi francuski brod, ‘Bouvet’ naišao je na podvodnu minu i potonuo sa 639 članova posade.

Također, ratni brodovi ‘Suffren’ i ‘Gaulois’ su imali istu sudbinu. Istog dana na podvodne mine naišli su i ‘Irressistible’, ‘Inflexible’ i ‘Ocean’.

Oko 17.30 sati britanski admiral John De Robeck, izgubivši tri broda, a još toliko ih je oštećeno, odlučio se na povlačenje. Nakon poraza na moru Saveznici su doživjeli sličnu sudbinu i tokom žestoke kopnene bitke.

Današnji dan predstavlja jedan od najvažnijih datuma u Turskoj. U svim gradovima se organiziraju razne manifestacije u znak sjećanja na šehide.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply