Connect with us

Svijet

Kako će funkcionirati digitalna zdravstvena propusnica EU-a?

Objavljeno

-

Evropska unija planira u junu pokrenuti sistem digitalne zdravstvene propusnice nadajući se da će tako spasiti ovogodišnju turističku sezonu, omogućujući putnicima da dokažu da su vakcinisani ili su negativni na COVID-19.

Propusnica, koju izdaje liječnik ili zdravstvena ustanova, sadržavat će QR kod s informacijom da je putnik vakcinisan protiv COVID-a 19 ili je negativan na testu.

Isprintan na papiru ili spremljen u aplikaciji na pametnom telefonu, kod će biti dokaz da ste imuni.

Konkurs za izradu sistema

Izrađuju je članice EU-a. Francuska već testira aplikaciju za letove. Tim IBM-a u Njemačkoj izrađuje aplikaciju za korisnike i drugu “kontrolnu” aplikaciju kojom će se primjerice služiti stjuardese ili granični policajci. Zelena boja značit će da je propusnica vjerodostojna, a crvena da nije.

Europska komisija planira raspisati konkurs za centralni sustav koji će omogućiti povezivanje različitih nacionalnih aplikacija i tako osigurati putovanja između članica.

Globalni standard još nije osmišljen, što znači da ostaje vidjeti kako će se tretirati putnici izvan EU-a.

Još treba riješiti nekoliko logističkih problema, uključujući to kako će se izdati digitalne pasoše milionima ljudi u EU-u koji su već vakcinisani.

Sistem moguće podložan prevarama

Drugo pitanje je i pruža li test na antitijela dovoljan dokaz da je osoba koja se oporavila od COVID-a 19 imuna, nakon vijesti da su se neki ponovno zarazili nekom drugom varijantom korona virusa.

Osjetljivi osobni podaci bit će spremljeni na pametnim telefonima u odvojenom “novčaniku” (walletu), dok će središnji evropski sistem baratati samo potpisima na digitalnim potvrdama, a ne osobnim podacima.

Kritičari ipak upozoravaju da će sistem biti podložan prevarama. Drugi kažu da je diskriminatoran, jer će u slobodi kretanja uživati samo oni koji mogu dokazati da su vakcinsani.

(Agencije, Al Jazeera)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply