Connect with us

Kosovo

Završena uvodna izlaganja u Hagu u slučaju bivših lidera OVK

Objavljeno

-

Ispred Specijalizovanih vijeća Kosova sa sedištem u Hagu završeno je izlaganje uvodnih riječi tužilaštva, odbrane i zastupnika žrtava u slučaju bivših lidera Oslobodilačke vojske Kosova, koji se terete za navodne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Trećeg dana suđenja, u srijedu, 5. aprila, uvodne riječi je iznela odbrana Jakupa Krasnićija.

Pored njega, optužnicom su obuhvaćeni Hašim Tači, Kadri Veselji i Redžep Seljimi.

Sva četvorica su se izjasnili da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret.

Advokat odbrane Alagendra Venkatešvari je ukazala da je Jakup Krasnići za portparola OVK imenovan u junu 1998. godine, te da su sve njegove aktivnosti bile javne, odnosno da on nije bio uključen u operativna pitanja.

Kako bi opovrgla navode tužilaštva da je OVK bila dobro organizovana, te da je postojao komandni lanac, Alagendra je rekla kako su se Oslobodilačkoj vojsci Kosova priključivali dobrovoljci bez ikakvog vojnog iskustva.

“To je bila grupa dobrvoljaca, koji su se organizovali da se brane, nije bilo lančane organizacije, oni su sami birali svoje vođe”, rekla je ona i dodala da je “borba tih dobrovoljaca bila uperena protiv vojnog neprijatelja, a ne civila”.

Govoreći o tvrdnjama tužilaštva da je zajednički zločinački poduhvat bio planiran, Alagendra je ukazala da je NATO podržavao OVK.

“To znači da je NATO podržavao taj plan”, naglasila je.

Govoreći o dokazima u vidu saopštenja u kojima se govori o “likvidaciji političkih rivala”, a koje je tužilaštvo pronašlo u kući Jakupa Krasnićija, Alagendra je navela da se njen klijent bavi istraživanjem i da se nikako ne može dokazati da su ti dokumenti njegovi.

“Krasnići je istoričar koji prikuplja dokumente za svoja istraživanja i svoje knjige”, rekla je ona.

Obraćanje Jakupa Krasnićija

Sudu se obratio i optuženi Jakup Krasnići uz navode da nije počinio nikakve zločine, te da je “apsurdna” tvrdnja tužilaštva da su on i ostali “progonili” političke protivnike iz Demokratskog saveza Kosova.

Rekao je da je on sam bio član te partije.

Govoreći o periodu kada je bio portparol OVK, Krasnići je rekao da je nastojao da pruži nadu narodu da postoji otpor.

Objasnio je da se više radilo o ratnoj propagandi nego što su njegove izjave ili saopštenja oslikavali realno stanje na terenu.

Podvukao je da je protiv svake vrste nasilja te da će svako ko ga poznaje reći da nije bio umešan u zločine koji mu se stavljaju na teret.

Takođe je izrazio nadu da dokumenti pronađeni u njegovoj kući neće biti zloupotrebljeni.

Šta tvrdi odbrana ostalih?

Prethodno je 4. aprila uvodne riječi izvela odbrana Hašima Tačija, Kadri Veseljija i Redžepa Seljimija, čije se izlaganje uglavnom zasnivalo na tvrdnjama da OVK nije bila organizovana kako to tvrdi tužilaštvo.

Takođe, odbrana je pokušala ukaže da ne postoje dokazi da su optuženi učestvovali u zločinačkom poduhvatu kako bi u potpunosti preuzeli kontrou nad Kosovom.

Odbrana je u uvodnim riječima tvrdila i kako optuženi nisu imali kontrolu nad OVK, te da nema dokaza da su imali motiv da učestvuju u zločinačkom poduhvatu.

Ocjenjeno je da su navodne počinjene zločine izvršili pojedinci u clju osvete nakon terora od strane srpskog režima ali da Tači, Veselji ili Seljimi nisu imali nikakve veze ili saznanja o njima.

Šta tvrdi Tužilaštvo?

S druge strane, Tužilaštvo je u uvodnoj riječi 3. aprila reklo da će dokazati da su bivši lideri Oslobodilačke vojske Kosova planirali udruženi zločinački poduhvat, te da su odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti koji im se stavljaju na teret.

Tužilaštvo kaže da ima dokaze da su optuženi odgovorni za prislina zarobljavanja preko 400 ljudi, mučenje, te ubistva najmanje 102 lica.

Tužioci su govorili i da su optuženi odobravali i izvršavali politiku usmerenu protiv navodnih kolaboracionista, za koje su vjerovali da sarađuju sa srpskim institucijama ili onih koji nisu podržavali OVK.

Kako je rečeno, žrtve su bili uglavnom kosovski Albanci – pripadnici Demokratskog saveza Kosova – te pripadnici srpske i romske zajednice.

Zastupnik žrtava Sajmon Loz rekao da njegovi klijenti dolaze iz različitih slojeva društva, zajednica i vjeroispovesti, ali da je svima zajedničko “zlo koje im je učinjeno”.

Šta piše u optužnici?

U optužnici protiv Tačja, Veseljija, Seljimija i Krasnićija se navodi se da su individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za dela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK.

Navodi se i da su od marta 1998. do septembra 1999. učestvovali u “udruženom zločinačkom poduhvatu, da su imali isti cilj sticanja i vršenja kontrole nad celim Kosovom koristeći razna sredstva, uključujući zastrašivanje, zlostavljanje, nasilje i eliminaciju onih koji su ih smatrali protivnicima”.

U optužnici se navodi da su na nekoliko lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u sjevernoj Albaniji, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova izvršili krivična dela nad stotinama civila i lica koja nisu učestvovala u neprijateljstvima.

Precizira se da su se među žrtvama našli Srbi, Romi i Aškalije, civili za koje se vjerovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima; Albanci koji su podržavali Demokratski savez Kosova ili su bili povezani sa tom partijom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK.

U optužnici se takođe pominje postojanje pritvorskih centara u Likoču, Jablanici, Lapušniku, Drenovcu itd.

Specijalizovana vijeća imaju mandat za navodne zločine protiv čovečnosti, ratne zločine i druga krivična dela koji se povezuju sa navodima iz izvještaja Dika Martija, a koji su navodno počinjeni u periodu od januara 1998. do decembra 2000.

(Radio Slobodna Evropa)