Connect with us

Kosovo

Zakon o minimalnoj zaradi uskoro u parlamentu

Objavljeno

-

Premijer Kosova Albin Kurti najavio je da će Prijedlog Zakona o minimalnoj zaradi vrlo brzo biti upućen parlamentu na usvajanje.

Nacrt Zakona koji bi otvorio put za povećanje minimalne zarade “prošao” je prvo čitanje.

“Uskoro očekujemo da ćemo u drugom čitanju imati Zakon o minimalnoj zaradi, jer je većina naših građana zaposlena u privatnom sektoru“, rekao je Kurti.

Ekonomisti su skeptični prema novom zakonu, a predstavnici sindikata nezadovoljni što taj akt ne predviđa povezivanje minimalne zarade sa primanjima ratnih veterana.

Opozicione stranke su tražile da se minimalna neto zarada poveća na 370 evra, a prijedlogom zakona predviđeno je povećanje na 250 evra neto.

Predsjednik Sindikata radnika privatnog sektora Jusuf Azemi rekao je za Radio Kosovo da to nije dovoljno, navodeći da ne veruje da se taj zakon može vrlo brzo naći u parlamentu.

“Pričati o plati od 250 evra je kao pričati o prošlogodišnjem snijegu, sada sa ovom inflacijom, povećanjem troškova i odlaskom u inostranstvo… Sa svakim ko priča o manje od 500 evra, ne želimo da imamo posla” rekao je Azemi.

Ekonomski ekspert Musa Ljimani rekao je za Radio Kosova da određivanje minimalne zarade, kako je predviđeno novim nacrtom, ne odgovara kosovskoj realnosti, a to, kaže, predstavlja i razlog za odlazak ljudi sa Kosova.

Procjenjuje se da na Kosovu ima 100.000 radnika koji primaju minimalnu platu.

Zakon je prošao prvo čitanje, a da bi stupio na snagu, mora da prođe i drugo i treće čitanje u parlamentu, ali i da ga potpiše kosovska predsjednica.

(RTK)