Connect with us

Kosovo

Bošnjaci i Albanci u Srbiji žele reciprocitet prava sa Srbima na Kosovu

Objavljeno

-

Premijer Aljbin Kurti zajedno sa ministrom kulture, omladine i sporta Hajrulom Čekuom i političkom savjetnicom Arditom Sinani primio je danas političke predstavnike bošnjačke i albanske zajednice koji žive u Srbiji.

Iz delegacije SDA Sandžaka koju predvodi predsjednik Sulejman Ugljanin, u pratnji predsjednika PVD Šaipa Kamberija i još dva poslanika u Skupštini Srbije Enisa Imamovića i Selme Kučević, premijer Kurti je obavešten o zabrinutostima i problemima sa kojima se suočavaju.

Tema sastanka bili su, kako je navedeno u saopštenju, i sastavni elementima evropskog predloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

“Prava nevećinskih zajednica u našim državama odražavaju našu demokratiju i razvoj kao društva. Za razliku od Srbije, koju Freedom House svrstava u državu sa hibridnim režimom, Republika Kosovo je demokratska država sa pravima i slobodama za sve“, naglasio je premijer Kurti.

On je dodao da različite zajednice treba tretirati bez razlike u okviru univerzalnih principa i u punom skladu sa standardima Evropske unije.

“Poslanici u Skupštini Srbije, koji prihvataju nezavisno Kosovo Enis Imamović, Selma Kučević i Šaip Kamberi, zajedno sa Sulejmanom Ugljanijem, istakli su da su nezadovoljni statusom Bošnjaka i Albanaca uopšte, a posebno u opštini Novi pazar, Tutin i Sjenica, kao i u Preševu, Medveđi i Bujanovci. Oni su tražili reciprocitet prava sa Srbima u Republici Kosovo. Takođe, oni su se složili da za trajni mir i bezbjednost na Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup manjini ili zajednici” zaključuje se u saopštenju Vlade Kosova.

(RTKLive, RTK2)