Connect with us

Kosovo

Analitičari: Izostanak novih priznanja posljedica loše spoljne politike Kosova

Objavljeno

-

Prema riječima kosovskih analitičara, izostanak novih priznanja Kosova vezan je za nedostatke u spoljnoj politici i procesu dijaloga.

Arbnor Sadiku smatra da je glavni razlog tome činjenica da Srbija ne priznaje Kosovo, kao i odsustvo koordinacije u spoljnoj politici.

„Postoje dva razloga zbog čega Srbija još uvijek nije priznala Kosovo. S jedne strane, nedostatak koordinacije spoljne politike od strane ministarke Donike Gervale. Smatram da će nakon postizanja sporazuma doći do automatskog priznanja od pet zemalja EU koje još uvijek nisu priznale Kosovo i još nekih zemalja koje su saradnici liberalnih demokratija”, rekao je Sadiku.

Sadiku smatra da je neophodna reforma vladinog kabineta, ali i ne isključuje mogućnost promjene Vlade.

“U radu ministarstva spoljnih poslova imali smo mnogo nedostataka, prije svega u predstavljanju Kosova u svijetu. Sada, nakon nedavnih dešavanja, velike su šanse da imamo nove izbore i da neće ostati vremena da se ova vlada reformiše. Istovremeno možemo imati kao dodatnu opciju vladu koja se može zvati Nacionalno jedinstvo ili tehničku vladu koju mogu predstavljati sve političke stranke i onda imati konsenzus za stvaranje ZSO”, rekao je on.

Analitičar Mazljum Baraljiu se slaže da su nedostaci u vođenju spoljne politike i lobiranje Srbije protiv priznavanja Kosova povezanica sa činjenicom da nema novih priznanja.

“Neke greške u spoljnoj politici su činile i ranije vlade i uzrokovale su, posebno po pitanju dijaloga, koji je počeo kao tehnički i traje već 12 godina, da Srbija to pitanje vrati. Srbija je lobirala dajući milione i pokazujući drugima da ne treba da priznaju Kosovo”, rekao je Baraljiu.

Baraljiu dodaje da veliku odgovornost snosi MSP i loše vođenje diplomatije.

„Naravno, greške naše diplomatije, koja je preko Ministarstva spoljnih poslova i drugih institucija, bila nedostojna stvaranja diplomatske škole i razvoja diplomatije. To su naše greške ne samo u oblasti diplomatije već i na drugim poljima, stoga imamo ove posljedice i po pitanju sa Srbijom i sa međunarodnom zajednicom”, rekao je Baraljiu.

(Ekonomia online)