Connect with us

Region

Zaev podnio ostavku nakon poraza na lokalnim izborima

Objavljeno

-

Premijer Sjeverne Makedonije i lider Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Zoran Zaev izjavio je da podnosi ostavku na obe funkcije, nakon što su u nedjelju, 31. oktobra objavljeni preliminarni rezultati drugog kruga lokalnih izbora prema kojima je njegova stranka izgubila veći dio gradova i opština.

Zaev je naglasio da nije za raspisivanje prevremenih izbora i čestitao pobjedu političkim protivnicima.

“U ime SDSM-a čestitam našim protivnicima pobjedu na ovim lokalnim izborima. Preuzimam odgovornost zaključno sa rezultatima. Podnosim ostavku kao premijer i kao predsjednik SDSM-a”, izjavio je Zaev, koji je još u kampanji prije drugog kruga najavljivao da će podneti ostavku ukoliko gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov izgubi.

Prethodno je nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Skoplja Danela Arsovska, koju podržava opoziciona VMRO DPMNE proglasila pobjedu u glavnom gradu Sjeverne Makedonije.

“Dobila sam ovu tešku bitku u kojoj mi je osim dosadašnjeg gradonačelnika, protivnik bio i premijer u odlasku Zoran Zaev”, rekla je Arsovska.

Prema prebrojanih 87 odsto listića, Arsovska je dobila 55,5, a aktuelni gradonačelnik Skoplja ima 41 odsto glasova, objavila je Državna izborna komisija.

“Prvi put u 30 godina nezavisnoj Makedoniji, Skoplje ima ženu za gradonačelnika”, rekla je Arsovska na konferenciji za medije.

Naglasila je da joj prljava kampanja vlasti nije naštetila i da sada mogu da traže odgovornost za sve što nije urađeno. Dodala je da Skoplje ima novu šansu da se transformiše u zelen, čist, lep i moderan grad.

(Radio Slobodna Evropa)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply