Connect with us

Kosovo

Za građane Kosova i ‘vizni karantin’

Objavljeno

-

Huljija (Hylija) Mustafa iz Prištine ne može da ide na stručno usavršavanje u Njemačku jer je njemačka ambasada na Kosovu tokom pandemije korona virusa “značajno reducirala kapacitete prijema zahtjeva za izdavanje viza”.

Mustafa, koja je po profesiji ljekarka, za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da su se građani Kosova i ranije suočavali sa poteškoćama prilikom putovanja zbog viznog režima ali napominje da je u posljednjih godinu dana gotovo nemoguće otići u neku zemlju Evropske unije (EU).

“Tokom pandemije je postalo još teže putovati”, podvlači Huljija Mustafa.

Kosovo je jedina zemlja u regionu kojoj nije odobrena vizna liberalizacija.

Šengen vize samo u nekim slučajevima

Da je proces dobijanja viza za građane Kosova tokom pandemije korona virusa otežan potvrđuju i iz grčke Kancelarije za vezu sa Kosovom, koja izdaje takozvane “šengen vize”.

Te vize važe za putovanje u bilo koju “šengen državu” a “šengen zonu”, pored Grčke, čine još i Njemačka, Francuska, Austrija, Belgija, Italija, Španija i druge zemlje članice EU.

“Konzularno odjeljenje grčke Kancelarije za vezu u Prištini nikada nije prestalo da izdaje vize tokom pandemije, međutim zbog ograničenja prilikom prelaska granica u svim zemalja, uključujući i Grčku, vize se mogu izdati samo osobama koje se bave specifičnim poslom ili u ozbiljnim hitnim slučajevima”, navode za RSE iz grčke Kancelarije na Kosovu.

U Turističkim agencijama na Kosovu tokom pandemije mogu se naći uglavnom ponude za putovanje u zemlje regiona, poput Albanije i Crne Gore, ili pak u Tursku, jer za ulazak u ove zemlje viza nija potrebna.

Neke vakcine otvaraju šanse

Evropska komisija je 3. maja predložila ublažavanje restrikcija za građane takozvanih trećih zemalja, u koje spada i Kosovo. Međutim, ublažavanje mjera će se odnositi na one koji su primili vakcine protiv korona virusa koje je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA).

To bi značilo da bi u evropske države mogli da putuju oni koji su primili vakcine Pfizer, Moderna, Johnson i Johnson ili AstraZeneca.

Huljija (Hylija) Mustafa iz Prištine je kao zdravstveni radnik primila prvu dozu vakcine AstraZeneca i nada se da će nakon revakcinacije imati veće šanse da dobije vizu.

“Ako bih imala dokaz da sam primila vakcinu, možda će biti lakše da se dobije viza u budućnosti”, kaže ona.

Iz Ministarstva zdravlja Kosova navode da “svaki građanin koji primi vakcinu protiv COVID-19 dobija i karticu kojom se dokazuje da je primio jednu ili dvije doze vakcine, datum kada ju je primio, vrstu vakcine i druge lične podatke”.

Dalja vakcinacija

Dodaju da će u utorak tokom dana (4.maj), kao donacija EU, na Kosovo stići oko 5.000 doza vakcina kompanije Pfizer.

“Ostatak, oko 90.000 doza koje je EU dodelila Kosovu, stizaće na nedjelju dana”, rečeno je iz Ministarstva zdravlja za RSE uz napomenu da bi drugi kontingent sa vakcinama AstraZenece na Kosovo trebao da stigne sljedeće nedelje.

Prvi kontigent sa 24.000 doza vakcina kompanije AstraZeneca na Kosovo je stigao 28. marta iz programa COVAX. Prvu dozu te vakcine su, u okviru prve faze imunizacije, primili zdravstveni radnici, osobe straije 80 godina i hronični bolesnici. Oni bi drugu dozu trebali da prime kada stignu dodatne vakcine kompanije AstraZeneca.

Potom, u drugoj fazi će biti vakcinisane osobe od 65 do 79 godina, hronični bolesnici, nastavno osoblje i bezbednosne snage, koje su bile uključene u upravljanje situacijom tokom pandemije korona virusa.

U trećoj fazi će početi masovna vakcinacija građana, ali iz Ministarstva zdravlja Kosova ne mogu da preciziraju kada bi ona mogla da počne uz navode da bi je planirana imunizacija od 50 do 70 odsto stanovništva.

(Radio Slobodna Evropa)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply