Connect with us

Izbori 2021

Vrhovni sud odlučio da Kurti ne može na izbornu listu

Objavljeno

-

Vrhovni sud Kosova doneo je danas delimično odluku u korist Samoopredeljenja na njihovu žalbu o nepotvrđivanju kandidature za poslanike za članove ove stranke Aljbina Kurtija, Ljiburna Aljiua, Ljibonete Demi i Aljbuljene Hadžiu, prenosi Reporteri.

Presudom Vrhovnog suda lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti i Aljbuljena Hadžiu su izostavljeni sa izborne liste, dok je za ostala dva člana PS Veće Vrhovnog suda donelo odluku da im se omogući učešće na predstojećim parlamentarnim izborima.

“Vrhovni sud Kosova delimično je prihvatio žalbu PS za Ljiburn Aljiua i Ljabinotu Demi Murtezi. Utvrđeno je da je IPŽP pogrešno ocenio trogodišnji rok izračunavanjem dana raspisivanja izbora na dan 6. januara 2021. godine. Tog dana ističe trogodišnja uslovna kazna za ove kandidate, u smislu naglašene odredbe. Vrhovni sud Kosova ocenio je da bi trogodišnji rok trebalo izračunati pozivajući se na datum pravosnažne krivične presude za svakog kandidata posebno do dana izbora, a to je u ovom slučaju 14. februara 2021”, navodi se u saopštenju suda i nalaže da CIK-u dva poslanika uvrsti u listu kandidata za predstojeće izbore.

Vijeće Vrhovnog suda donelo je i doluku da se dozvoli da kandidat Alijanse za budućnost Kosova Šemsedin Drešaj bude ubačen na listu kandidata za poslanike.

Žalbe Aškalijske stranke za integraciju, Nove demokratske stranke i NISMA su odbačene kao neosnovane.

(Reporteri, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply