Connect with us

Kosovo

Vlasi: Srbija glavni faktor nestabilnosti u regionu, uloga SAD u dijalogu biće presudna

Objavljeno

-

Bivši političar i advokat Azem Vlasi poručio da je svaka pobeda koju je Kosovo napravilo ostvarena uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država i da je zato uloga SAD na Kosovu i šire nezamenjiva, prenosi Koha.

Vlasi je istakao da će doći trenutak kada će se SAD zaista pridružiti dijalogu između Kosova i Srbije i da se to neće desiti kad ih Kosovo pozove, već kada to oni nađu za shodno – u finalu.

“Otkako je kriza započela raspadom Jugoslavije, uloga Amerike na kraju je bila presudna, kako u okončanju tih tragedija, tako i u dizajniranju nove geopolitičke karte regije. Uloga SAD bila je presudna i na Kosovu. Moramo znati da je za oslobađanje Kosova uz intervenciju NATO uloga Amerike bila presudna, a za proglašenje nezavisnosti isto. Stoga će u dijalogu u Briselu, u određenom trenutku, američka uloga biti presudna za mirnu stabilnost, da smanji mržnju Srbije, da više ne preti svojim susedima, da ne bude više destabilizujuća u regionu”, rekao je Vlasi.

Vlasi smatra da Srbija nije odustala od svojih ciljeva za “veliku Srbiju”, dodajući da je postala glavni faktor nestabilnosti u regionu.

“Uvijek moramo biti posvećeni stabilnosti, normalnom susedstvu, čak i sa Srbijom. Sada Srbija teži da nešto iščupa iz Bosne i Crne Gore, ako može Kosovo, ako ne može zauzeti dio teritorije, da ga porazi kao krhku državu. Srbija, koja sada ima svoje ciljeve, nedavno je otvoreno postala agresivnija kao glavni faktor nestabilnosti u regionu i pretnja miru u regionu”, poručio je Vlasi.

On, kako kaže, ne vidi razliku u namjerama i retorici sadašnjih srpskih političara na vlasti od Slobodana Miloševića.

“To su oni koji su bili na vlasti i koji su učenici Miloševićeve škole. Ali razlika je velika, jer Srbija nema potencijal opasnosti kakav je imala u Miloševićevo vreme”, zaključio je Vlasi.

(Koha ditore, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply