Connect with us

Kosovo

Vlada podržava zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti i ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati održali su danas sastanak sa predstavnicima nevladinih organizacija, na kojem su, između ostalog, potpisani sporazumi o saradnji za sprovođenje mjera 1.6 – Podrška osobama sa invaliditetom Paketa ekonomskog oporavka između Vlade i NVO, saopšteno je iz Kabineta premijera Kosova.

Premijer Kurti je, između ostalog, pokazao da ova mjera, osim što ima za cilj učenje veština osoba sa invaliditetom, garantuje i njihovo održivo zapošljavanje.

„Ova mjera, koju smo zajedno osmislili, ima za cilj postizanje dva cilja: prvo – učenje veština od strane osoba sa invaliditetom i drugo – njihovo održivo zapošljavanje. Veštine učenja imaju za cilj da dovedu do zaposlenja. A da bismo unapredili i omogućili garantovano i stabilno zapošljavanje, obećavamo subvencionisanje plate radnika do 270 evra mjesečno, 6 mjeseci za redom, privrednim društvima koja zaključuju redovan ugovor o radu sa ljudima koji su prošli obuku. Dakle, 270 evra šest mjeseci zaredom, što je više od bruto nivoa minimalne zarade koju smo već doneli u prvom čitanju u Skupštini Republike“, rekao je premijer Kurti.

Ministar Murati je rekao da, iako su mjere paketa namjenjene stvaranju prosperiteta za sve, često su na meti. Takođe je naglasio da mjera 1.6 ima poseban mehanizam implementacije gdje organizacije imaju suštinsku ulogu u praćenju identifikovanjem izazova i dostignuća u kontinuitetu mjere.

Na kraju sastanka, predstavnici nevladinih organizacija izrazili su spremnost da sarađuju u sprovođenju i praćenju mjere.

(RTK2)