Connect with us

Kosovo

Vlada odobrila nove antikovid mjere

Published

on

Vlada Kosova ublažila je dosadašnje protivepidemijske mjere. Glavne promjene, prema prvim informacijama tiču se skraćenja policijskog časa, te ublažavanja mjera za ulazak na Kosovo, kao i rada restorana.

Ograničenja kretanja sada počinje u ponoć, do 5 časova ujutru. Maske su obavezne samo u zatvorenom prostoru.

Za ulazak na Kosovo dovoljne su dvije vakcine, ili jedna doza Janssen vakcine, od čije posljednje primljene doze nije prošlo više od 12 meseci.

Opciono, može potvrda o vakcinaciji sa jednom dozom uz negativan PCR test na kovid-19, ne stariji od 48 sati, ili uz dokaz da je prošlo 90 dana od kada je osoba preležala kovid-19 u posljednjih 90 dana.

Takođe, može i dokaz da je osoba primila treću/dopunsku dozu.

Radno vrijeme restorana dozvoljeno je do 23 časa, uz poštovanje anti-kovid mjera.

Biće dozvoljeno otvaranje fitnes centara.

Dozvoljena okupljanja u zatvorenom prostoru se ograničavaju na 30 ljudi, koji i sada moraju da posjeduju potvrdu o vakcinaciji sa dve doze, lekarski dokaz da ne mogu da prime vakcinu ili negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Na takmičenjima u sportskim dvoranama dozvoljeno je do 10 odsto navijača, a na otvorenom do 30 odsto. U oba slučaja je potreban dokaz o vakcinaciji.

Obrazovni proces u predškolskim i dnevnim ustanovama odvija se prema preporukama Nacionalnog instituta za javno zdrvlje od 20. januara 2022. godine. U međuvremenu, u ustanovama preduniverzitetskog obrazovanja svih nivoa, nastavni proces se odvija u skladu sa uputstvom kosovskog ministarstva obrazovanja za organizovanje nastave u uslovima pandemije kovida-19.

U javnim i privatnim ustanovama visokog obrazovanja, kao i u institucijama za obuku i neformalno obrazovanje, nastava se može odvijati uz fizičko prisustvo pod uslovom da grupe preko 50 osoba budu smeštene u najviše 50 odsto prostora.

(Kossev)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *