Connect with us

Kosovo

Vlada odobrila nove antikovid mjere

Objavljeno

-

Vlada Kosova ublažila je dosadašnje protivepidemijske mjere. Glavne promjene, prema prvim informacijama tiču se skraćenja policijskog časa, te ublažavanja mjera za ulazak na Kosovo, kao i rada restorana.

Ograničenja kretanja sada počinje u ponoć, do 5 časova ujutru. Maske su obavezne samo u zatvorenom prostoru.

Za ulazak na Kosovo dovoljne su dvije vakcine, ili jedna doza Janssen vakcine, od čije posljednje primljene doze nije prošlo više od 12 meseci.

Opciono, može potvrda o vakcinaciji sa jednom dozom uz negativan PCR test na kovid-19, ne stariji od 48 sati, ili uz dokaz da je prošlo 90 dana od kada je osoba preležala kovid-19 u posljednjih 90 dana.

Takođe, može i dokaz da je osoba primila treću/dopunsku dozu.

Radno vrijeme restorana dozvoljeno je do 23 časa, uz poštovanje anti-kovid mjera.

Biće dozvoljeno otvaranje fitnes centara.

Dozvoljena okupljanja u zatvorenom prostoru se ograničavaju na 30 ljudi, koji i sada moraju da posjeduju potvrdu o vakcinaciji sa dve doze, lekarski dokaz da ne mogu da prime vakcinu ili negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Na takmičenjima u sportskim dvoranama dozvoljeno je do 10 odsto navijača, a na otvorenom do 30 odsto. U oba slučaja je potreban dokaz o vakcinaciji.

Obrazovni proces u predškolskim i dnevnim ustanovama odvija se prema preporukama Nacionalnog instituta za javno zdrvlje od 20. januara 2022. godine. U međuvremenu, u ustanovama preduniverzitetskog obrazovanja svih nivoa, nastavni proces se odvija u skladu sa uputstvom kosovskog ministarstva obrazovanja za organizovanje nastave u uslovima pandemije kovida-19.

U javnim i privatnim ustanovama visokog obrazovanja, kao i u institucijama za obuku i neformalno obrazovanje, nastava se može odvijati uz fizičko prisustvo pod uslovom da grupe preko 50 osoba budu smeštene u najviše 50 odsto prostora.

(Kossev)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply