Connect with us

Kosovo

Vlada Kosova u budžetu nije predvidjela primjenu zakona o oporavku

Published

on

Vlada Kosova nije u mogućnosti da sprovede zakon o ekonomskom oporavku namenjen podršci privatnom sektoru i radnicima koji su ostali bez posla usled pandemije koronavirusa, a ekonomiji Kosova sledi bar dve godine do oporavka, prenosi Kosova press.

Procenjuje se da do ekonomskog oporavka u naredne dvije godine neće doći ukoliko ne bude sproveden paket ekonomske podrške, a pandemija koronavirusa bude nastavljena.

Predsjednik Privredne Komore Kosova Berat Rukići zatražio je od nove vlade da u okviru ovogodišnjeg budžeta izradi program ekonomskog oporavka koji je primenljiv za podršku preduzećima i radnicima. Rukići je iznenađen što zakon o ekonomskom oporavku koji je donjela prethodna vlada koji predviđa preko 200 miliona evra pomoći nije predviđen budžetom za 2021. godinu.

„Ovaj zakon ne može da bude sproveden jer nije predviđen budžetom, a već je maj. Zakon mora da bude implementiran u budžet, a mora se napraviti i plan za pomoć preduzećima. U naredne dvije godine imaćemo problema u vezi sa oporavkom ekonomije “, naglasio je Rukići.

Izvršni direktor Američke Privredne komore Arian Zeka kaže da nijedna do sada primenjena mjera, pa čak ni posljednji paket pomoći od 6 miliona evra, nije dovoljna za kompanije u privatnom sektoru, građane i zaposlene koji su ostali bez posla ili čiji se prihod smanjio. Prioritet Vlade Kosova, smatra Zeka, treba da bude obezbeđivanje vakcina za građane Kosova.

„Najvažniji prioriteti trebalo bi da budu oni koji se odnose na upravljanje pandemijom, obezbeđivanje vakcina i podršku preduzećima pogođenim pandemijom “, naglasio je Zeka.

(Kosova press, Kosovo online)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *