Connect with us

Kosovo

Vlada Kosova odgodila odluku o tablicama i dokumentima na 30 dana

Objavljeno

-

Vlada Kosova odgodila je na 30 dana primjenu odluka o srpskim registarskim tablicama i dokumentima nakon napetosti na sjeveru Kosova i srpskih blokada puteva ka granici sa Srbijom, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prethodno se američki ambasador Jeffrey Hovenier u nedjelju sastao sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmanijem i premijerom Albinom Kurtijem te zatražio odgodu primjene ovih odluka koja je trebala započeti u ponedjeljak 1. avgusta.

U nedjelju, nakon što su Srbi blokirali puteve ka graničnim prijelazima sa Srbijom na sjeveru Kosova, Jarinje i Brnjak, kosovska policija je saopštila da su se na pojedinim mjestima čuli pucnji, a neki su bili usmjereni prema policijskim jedinicama, no povrijeđenih nije bilo.

Ukupna sigurnosna situacija u opštinama na sjeveru Kosova je napeta, ocijenila je NATO Misija na Kosovu KFOR i navela kako je spremna intervenirati ako stabilnost na Kosovu bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom, prenosi RSE.

Lokalni stanovnici srpske nacionalnosti blokirali su glavni put parkiravši kamione nedaleko od graničnog prijelaza Jarinja koji se nalazi u Opštini Leposavić, javili su lokalni mediji.

Kosovska policija je potvrdila kako su granični prijelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni za saobraćaj. Iz policije navode kako je do odluke za zatvaranje graničnih prijelaza došlo nakon što su lokalni Srbi blokirali puteve koji vode ka ovim prelazima.

Dodaje se kako je policija informirala građane da koriste druge prijelaze.