Connect with us

Kosovo

Nastavljene blokade na sjeveru Kosova

Objavljeno

-

Na sjeveru Kosova, na putevima koji vode prema graničnim prijelazima sa Srbijom – Jarinju i Brnjaku – u ponedjeljak ujutro još postoje barikade koje su postavili lokalni Srbi, potvrdio je to za Radio Slobodna Evropa (RSE) zamjenik šefa policije za sjever Besim Hoti.

“Situacija se nije promenila. Situacija je mirna, ništa se nije dogodilo. Barikade su tu i dalje prisutne, ali da vidimo danas tokom dana što će biti nakon odluke koja je donesena”, rekao je Hoti za RSE.

Zvaničnici Kosova su saopštili u nedjelju prije ponoći da će na 30 dana odložiti primenu odluka o srpskim registarskim tablicama i dokumentima kada se uklone barikade koje su u nedjelju postavili lokalni Srbi na sjeveru Kosova.

Do tada se dokument o ulazu na Kosovo građanima Srbije izdaje na svim graničnim prijelazima sa Srbijom, osim na Jarinju i Brnjaku, koja su zatvorena zbog barikada. Prvi izlazno-ulazni dokument izdat je državljaninu Srbije na graničnom prijelazu Merdare nekoliko minuta posle ponoći 1. avgusta.

“U trenutku uklanjanja svih barikada i prepreka, ova odluka će biti suspendovana do 1. septembra 2022. godine”, napisao je ministar unutarnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja na Fejsbuku.

Srbi na sjeveru Kosova su 31. jula kamionima i drugim vozilima blokirali puteve na severu u znak protesta protiv odluka Vlade Kosova od 29. juna.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer u nedjelju uveče se sastao sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem i zatražio odgodu primene ovih odluka koja je trebala započeti u ponedjeljak 1. avgusta.

“Smatramo da bi takvo odlaganje bilo važno, jer izgleda da ima dezinformacija i nesporazuma oko ovih odluka” rekao je Hovenije.

U međuvremenu, izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak pozdravio je odluku Kosova da prihvati, kako je rekao, predlog šefa evropskog bloka Žozepa Borelja o odlaganju implementacije.

“EU očekuje da se sve blokade na putu odmah uklone. Borelj je pozvao Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku. Hvala američkoj ambasadi na Kosovu na snažnoj podršci”, napisao je on na Tviteru.

U saopštenju je Vlada Kosova najoštrije osudila “blokadu puteva na sjeveru Kosova i pucanje tamošnjih naoružanih ljudi na nelegalne objekte”.

U nedjelju, 31.jula nakon što su Srbi blokirali puteve ka graničnim prijelazima sa Srbijom na sjeveru Kosova, Jarinje i Brnjak, kosovska policija je saopštila da su se na pojedinim mjestima čuli pucnji, a neki su bili usmereni prema policijskim jedinicama, ali povređenih na sreću nije bilo.

(Radio Slobodna Evropa)