Connect with us

Kosovo

Osmani: Vučićev pokušaj destabilizacije Kosova metodama Putina će propasti

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, komentirala je jučerašnje usijanje tenzija sa Srbijom nakon što je vlada donijela odluku da se uklone srbijanske registarske oznake na automobilima.

Vlada Kosova sinoć je na zahtjev SAD-a odložila primjenu mjere uklanjanja srbijanskih tablica sa automobila i nevaženja srbijanskih identifikacionih dokumenata.
Odgoda te mjere došla je nakon snažne reakcije Beograda koju je komentirala Osmani.

“Mjera reciprociteta nije usmjerena protiv bilo koga, već je u korist građana bez obzira na njihovu pripadnost. Stoga, pozivam srbijanske državljane u Republici Kosovo da ne padnu pod utjecaj beogradske propagande”, poruka je predsjednice Kosova.

Osmani je istakla kako kosovska policija i sve državne sigurnosne institucije rade kako bi osigurale vladavinu prava i omogućile slobodu kretanja.

“Koordiniramo i radimo neumorno sa našim međunarodnim partnerima. Vučićev pokušaj da destabilizira Kosovo služeći se metodama njegovog mentora Putina će propasti”, zaključila je Osmani.

Prije odluke kosovske vlade da se odgodi primjena mjera reciprociteta, premijer Albin Kurti i predsjednica Osmani sastali su se sa američkim ambasadorom u toj državi Jeffom Hovenierom.