Connect with us

Kosovo

Veliki broj medicinskih sestara napušta Kosovo

Objavljeno

-

Broj medicinskih sestara koji napuštaju Kosovo je prilično veliki, neke odlaze samoinicijativno, a neke preko agencija koje se bave zapošljavanjem, prenosi Teve1.

“Comsense Kosova” je jedna od takvih agencija koje se bave zapošljavanjem medicinskih radnika u inostranstvu. Bivši čelnici Sindikata medicinskih sestara kritikuju prvake zdravstvenog sistema, koji smatraju da je obustavljanje migracija odloženo.

Direktorka “Comsense Kosova” Aljbulena Šalja Čelja, kaže za da je samo ove godine oko 25 medicinskih sestara otišlo u Njemačku, dok ih 30 u fazi pripreme.

“Od januara do danas mogu da navedem da je 25 mediscinskih sestara otišlo, a početkom sljedeće nedjelje očekuje se odlazak pet, jer zavisi od toga kada će se završiti proces vize i nostrifikacije diploma, a ima ih još 30 koji čekaju da se njihov proces završi”, kaže ona, ukazujući i na zahtjeve njemačkog tržišta za zapošljavanjem medicinskih sestara.

Bivši šef Sindikata medicinskih sestara Fitim Havoli smatra da su čelnici u zdravstvu odgovorni za masovni egzodus medicinskih sestara.

“Prije pet godina sam izneo zabrinutost da će se ovaj problem dogoditi, a uvijek je kriva politika koju vodi naš zdravstveni sistem”, kaže Havoli.

On smatra da je izgubljena mogućnost sprečavanja odlaska zdravstvenih radnika, s obzirom na to kako se na Kosovu vodi zdravstvo.

(Teve1, Kosovo online)