Connect with us

Kosovo

Posmatrači Skupštine: Zakonodavna vlast nije bila produktivna

Objavljeno

-

Uprkos postojanju jake parlamentarne većine, Skupština Kosova nije bila veoma produktivna tokom proljećnog zasedanja. Ovo kažu posmatrači Skupštine, prema kojima Vlada i većina nisu dovoljno radili na donošenju zakona. Posmatrači kažu da su zabrinuti zbog neuspjeha mnogih sesija.

Nedostatak kvoruma bio je prilično čest i predstavljao je prepreku da se na gotovo većini plenarnih sjednica. Prema njihovim riječima, ovo je štetna praksa i da je obezbjeđivanje kvoruma u nadležnosti skupštinske većine.

Govoreći za Radio Kosovo, Mexhide Demolli – Nimani, iz Lévizja Fol, kaže da nisu očekivali više od parlamenta.

“Tokom ove sezone vidjeli smo mnogo puta da su sjednice propale zbog nedostatka kvoruma. A, ta odgovornost je u potpunosti na Pokretu Samoopredeljenje, kao partiji koja ima većinu u Skupštini i koja svoje poslanike ne drži odgovornim za dužnosti koje imaju, za koje ih je izabrao narod”, rekla je ona.

Violeta Hadžoli iz Demokratskog instituta Kosova takođe ocjenjuje da je nedostatak kvoruma omeo efikasnost parlamenta.

“U velikom broju slučajeva na sjednicama je izostao kvorum i većina nije uspjela osigurati brojeve za usvajanje zakona. Međutim, bilo je i pozitivnih slučajeva, posebno na početku, kada je i opozicija pomagala vladi da donese zakone. Bilo je saradnje za određene zakone, a postojala je i dobra volja opozicije da glasa o međunarodnim sporazumima, za koje mora da glasa 2/3 poslanika“, naglasio je Hadžoli za Radio Kosovo.

Naim Jakaj, iz Kosovskog instituta za pravosuđe, kaže da se na osnovu njihovog praćenja ispostavlja da je Skupština imala loš rad.

„Na osnovu nekih saznanja, možemo reći da je Skupština imala loš rad. Skupština je počela i nastavila rad bez usvajanja programa rada. U međuvremenu, problem je bio nedostatak kvoruma u Predsjedništvu Skupštine, kao nova pojava, kao i nedostatak kvoruma na mnogim plenarnim sjednicama”, rekao je on.

Posljednja sjednica za proljećno zasjedanje završena je bez kvoruma, na kojoj se očekivalo razmatranje 24 tačke dnevnog reda, među kojima i brojni međunarodni sporazumi.

Skupština nastavlja sa radom u septembru, kada počinje zimsko zasjedanje.

(Radio Kosova)