Connect with us

Kosovo

Veliki broj građana na Kosovu odbija da se vakciniše

Objavljeno

-

Stručnjak za zdravstvenu politiku Hana Džemajlji i direktor Udruženja pacijenata Besim Kodra kažu da veliki broj građana na Kosovu odbija vakcinaciju, što je moglo da se izbegne sprovođenjem kampanja koje će podići svijest o značaju imunizacije, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema najavama Ministrastva zdravlja Kosova u prvoj fazi vakcinacije trebalo bi da bude vakcinisano 54.000 građana, uključujući 15.000 zdravstvenih radnika, ljudi starijih od 80 godina i hronično obolelih.

Od 24.000 vakcina AstraZeneke još uvek nije potrošena ni polovina vakcina, a Ministarstvo zdravlja najavljuje da od petka počinje i vakcinacija za građane starosti od 77 do 79 godina, za koje je bilo planirano da se vakcinišu u drugoj fazi.

Stručnjak za zdravstvenu politiku Hana Džemajlji tvrdi da je do obuhvata građana mlađih od 80 godina u procesu vakcinacije došlo usled značajnog broja onih koji odbijaju vakcinaciju, pa je stoga i došlo do prilagođavanja plana imunizacije.

Direktor Udruženja pacijenata Besim Kodra kaže da će planirana vakcinacija 70 odsto stanovništva biti teško postignuta ukoliko se vakcinacija na Kosovu nastavi ovim tempom.

Džemajlji i Kodea se slažu da je odbijanje vakcinacije od strane velikog broja građana moglo da bude izbegnuto sprovođenjem kampanja koje će podići svest o značaju imunizacije.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply