Connect with us

Kosovo

Večeras stižu prve vakcine na Kosovo, dočekuju ih Kurti i Vitia

Objavljeno

-

Prvi kontigent vakcina stići će na Kosovo večeras, a dočekaće ga kosovski premijer, Aljbin Kurti i ministar zdravlja, Arben Vitia.

Kako je u međuvremenu potvrđeno iz kancelarije kosovskog premijera, ceremonija preuzimanja vakcina održaće se u 20:15 na aerodromu u Prištini.

Nakon preuzimanja vakcina medijima će se obratiti Kurti, Vitia, predstavnik kancelarije EU na Kosovu, ambasadori Kvinte i UNKT.

Prve doze vakcina protiv koronavirusa putem programa COVAX, stići će na Kosovo danas, potvrdio je kasno sinoć regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu, Hans Kluge.

Podsjetimo, prije dva dana mediji su pisali, pozivajući se na kosovsko ministarstvo zdravlja, da će prve doze vakcine AstraZeneka stići na Kosovo u roku od sedam dana.

Ovo ministarstvo potom je demantovalo navode medija o roku dolaska vakcina, navodeći da će one ubrzo stići, bez preciziranja tačnog roka.

Potvrdili su da su prethodno podneli prijavu sa svim potrebnim dokumentima koji su elektronski priloženi u skladu sa procedurama koje su zahtevane preko COVAX-a, te da je COVAX potvrdio da je njihova prijava prihvaćena i odobrena.

Prema tadašnjoj najavi ovog ministarstva, očekuje se dolazak 24.000 doza vakcine AstraZeneka.

Kosovo je jedina država u regionu Zapadnog Balkana koja još uvijek nema vakcine.

Najave o dolasku prvih vakcina na Kosovo iznosili su još od februara meseca prištinski zvaničnici u sklopu predizborne kampanje, kao i čelnici EU.

(Kossev)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply