Connect with us

Lokalne

Vala zaboravila na Restelicu, 3G i 4G ni na vidiku, a generator 3 godine bez nafte

Objavljeno

-

Dok su mnogi gradovi i naselja pokriveni 4G i čekaju 5G mrežu, Restelica čeka da Vala, najstarija mobilna kompanija na Kosovu, ako ne 4G, pokrije makar 3G mrežom Restelicu.

Klijenti u ovom najvećem naselju u Gori nisu zadovoljni sa uslugama Vale, i smatraju da je Vala zaboravila Restelicu.

Nezadovljni su EDGE protokolom, koji se više gotovo nigdje ne koristi, a 3G i 4G nisu ni na vidiku. Druga stvar koja ih posebno zabrinjava je nemar kompanije i nebriga za klijente u Restelici. Naime, generator koji se automatski pokreće prilikom nestanka električne energije 3 godine je bez nafte, tako da nestankom struje Restelica ostaje i bez Vala signala.

Mještani kažu da su ranije slali mejlove i dobijali odgovor da kompanija ima planove da poboljša internet protokol i obezbjedi redovno snabdjevanje mrežom. Međutim, u zadnje vrijeme ne dobijaju ni odgovore na mejlove, ističu nezadovoljni mještani.

Iako je Restelica imala preko 500 klijenata, do 2006 godine nije bila pokrivena mobilnom mrežom. Klijenti, tada Vala 900 (preko 500) koristili su antene i dobijali vrlo slab signal, a njihovi mobilni telefoni su u stvari bili fiksni.

Vala 900 je postavila predajnik u Restelici krajem 2006. godine. Pored Vale Restelica je pokrivena i mrežom IPKO, koji ima 4G protokol.

EDGE protokol je dovoljan tek za slanje SMS-ova i aplikacija poput WhatsAppa. Na EDGE-u možete dobiti maksimalnu brzinu od 236 Kbps. To je nedovoljno čak i za otvaranje najosnovnijih internetskih stranica.

4G protokol procjenjuje se da može podnijeti čak i brzinu od 1 Gbps.

U Restelici kažu “džabe ti nov Iphone, Samsung ka ti je mreža Vala”.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply