Connect with us

Kosovo

Ustavni sud zabranio kandidaturu osuđivanih osoba – Izborna lista VV bez Kurtija?

Objavljeno

-

Posle objave konačne presude Ustavnog suda pravni stručnjaci tvrde da lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti neće moći da se kandiduje na izbornoj listi svoje stranke za predstojeće parlamentarne izbore, zakazane za 14. februar.

Prema odredbi odluke, kojom je osuđenom poslaniku Etemu Arifiju oduzet mandat, zbog čega je automatski oborena vlada Avdulaha Hotija za koju je on glasao u parlamentu, niko ko je pravosnažno osuđivan na zatvorsku kaznu u prethodne tri godine ne može biti kandidat na izbornim listama.

Kako Koha piše, bivši sudija Kadri Krieziu objašnjava da nije važno da li je zatvorska kazna protiv Kurtija i drugih iz 2018. bila uslovna.

“Nije bitno da li je osuđen na uslovnu ili efikasnu kaznu zatvora. To je u skladu sa odlukom suda“, kaže Krieziu.

Istog je mišljenja i direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj. Odgovarajući za Kohu, rekao je da je “Ustav ponovo potvrdio ono što je rečeno u prvoj odluci, da svi osuđenici u poslednje tri godine sa konačnom odlukom neće moći da se kandiduju za parlament, uključujući i Kurtija”.

Prema riječima bivšeg predsjednika Ustavnog suda Envera Hasanija, presudom objavljenom u srijedu, Kurti neće moći da se kandiduje ni za premijera. “Prema Ustavu Kosova, građanska prava ne mogu biti uzeta, ali ovom je presudom to prekršeno i više ne postoji kao ustavna garancija. Od sada nema drugog tumačenja“, rekao je Hasani.

Kancelarija za medije Samoopredeljenja rekla je da oni analiziraju presudu i da će onda izneti zvaničan stav.

Na sadržaj Ustavne presude reagovala je i bivša ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu. Ona je među bivšim poslanicima koji su osuđeni za bacanje suzavca 2018. godine u parlamentu.

“Pokušaj stvaranja nepostojećih, neutemeljenih i netačnih okolnosti stavljanjem svih djela u jednu torbu je neprihvatljiv i pogrešan. Uvijek smo vas upozoravali kada je neko pokušao da krši demokratiju i zakon, na kraju je izašlo ono što smo rekli i tako će biti uvek, jer nikada nismo ciljali na nešto što nam ne pripada! Lista koju će voditi Aljbin Kurti dobiće snažnu narodnu podršku“, napisala je Hadžiu između ostalog na Fejsbuku.

Presudom Ustavnog suda navodi se i da će Vlada koju vodi Avdulah Hoti biti u tehničkom mandatu do izbora nove vlade.

(Koha, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply