Connect with us

Kosovo

Uhapšeno 13 osoba: 12 službenika PAK-a i vlasnik 3 preduzeća

Objavljeno

-

Osnovno tužilaštvo u Prištini je, u koordinaciji sa Kosovskom policijom, Upravom za privredni kriminal i korupciju, a na osnovu naredbe Osnovnog suda u Prištini, sprovelo akciju u kojoj je uhapšeno 13 lica tokom pretresa na dvije lokacije u Podujevu i Prizrenu. Kako se navodi u saopštenju, 12 uhapšenih su službenici Poreske administracije Kosova (PAK), dok je jedno lice vlasnik preduzeća.

Lica inicijala M.Z, N.B, S.T, A.J, M.R, M.Z, M.B, G.Đ, A.P, V.K, A.R. i DŽ.H, svi službenici PAK-a, osumnjičena su da su počinila krivično delo prevara na dužnosti, tako da je osumnjičeni F.P, vlasnik tri preduzeća u Prizrenu, prihvatio kao regularne 23 fiktivne fakture u vrijednosti od 18 miliona evra, pretpostavlja se od izgradnje hotela koji je ranije sagrađen.

On je račune dobijao od okrivljenih B.B. i B.B (za kojima se traga) vlasnicima preduzeća u Podujevu, za koje se sumnja da su počinili krivična dela lažna isprava u vezi sa porezom i poreska utaja.

Kao rezultat ovih radnji službenicima PAK-a je priznato pravo na povraćaj PDV-a u iznosu od 2,8 miliona evra, za šta postoji i naredba privatnog izvršitelja za nadoknadu, a postupak je u posljednjem trenutku obustavljen zbog pokretanja krivičnog predmeta protiv optuženih.

Tužilac je doneo riješenje o zadržavanju osumnjičenih u trajanju od 48 sati i protiv njih će preduzeti dalje pravne radnje. Tužilaštvo će, u koordinaciji sa policijom, nastaviti sa preduzimanjem istražnih radnji u vezi sa ovim slučajem, zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima iz ove institucije.

(Agencije)