Connect with us

Kosovo

Ugostitelji i lokalne vlasti protive se mjerama potpunog zatvaranja

Objavljeno

-

Udruženje ugostitelja i većina čelnih ljudi kosovskih opština, koji su prisustvovali virtuelnom sastanku sa ministrom zdravlja Arbenom Vitiom, protive se planu o pooštravanju mjera i potpunom zatvaranju u periodu od 12 dana, prenosi Reporteri.

Gradonačelnik Orahovca Smajl Ljatifi izjavio je da se ne slaže sa mjerama koje je najavio ministar Vitia.

“Sastanku se odazvao mali broj gradonačelnika. U razgovorima sa ministrom učestvovala su samo četiri gradonačelnika i nekoliko zamjenika. Svi smo izrazili zabrinutost zbog najave potpunog zatvaranja. Lično sam se založio za strogo poštovanje aktuelnih mjera, aktivniji inspekcijski nadzor i posvećeniji rad policije. Nije dobro uvoditi ograničenja u vrijeme setve, jer je prehrambena delatnost direktno vezana za poljoprivredu. Nova ograničenja direktno utiču na povećanje gubitaka. Zato se zalažemo za striktno poštovanje aktuelnih mera, a ne njihovo pooštravanje”, ističe Ljatifi.

Opština Gnjilane je takođe protiv pooštravanja mjera. Zamenik gradonačelnika Arber Ismajlji tokom sastanka usprotivio se potpunom zatvaranju.

“Apsolutno smo protiv potpunog zatvaranja. Slažemo se da je neophodna stroga kontrola, ali ni na koji način ne odobravamo zatvaranje sektora ugostiteljstva, jer je pandemija ovoj oblasti već nanela ogromnu štetu. Treba razmotriti i nove subvencije u oblasti ugostiteljstva. Izrazili smo zabrinutost i zbog drakonskih kazni, koje su izrečene ugostiteljima u prethodnom periodu“, izjavio je Ismajlji.

Udruženje ugostitelja Kosova takođe se oštro usprotivilo potpunom zatvaranju. Prema rečima predsednika ovog udruženja Petrita Klokoćija, ministar Vitia ih nije konsultovao o novim merama, već ih je samo obavestio o njima.

“Ova odluka je proizvoljna, jednostrana i neprihvatljiva. Oštro se protivimo odluci i nastavićemo da se suprotstavljamo bilo kojoj odluci donetoj bez konsultacija sa Udruženjem ugostitelja”, napisao je Klokoći na Fejsbuku.

(Reporteri, Kosovo online)