Connect with us

Kosovo

Bećaj: O drugom “non pejperu” bi trebalo razmisliti

Objavljeno

-

“Autori oba dokumenta o budućem uređenju odnosa Kosova i Srbije potiču iz sredina koje žele da unesu dinamiku u razgovore Beograda i Prištine”, izjavio je u emisiji Razgovor na RTK2 profesor političkih nauka Beljulj Bećaj, dodajući da je cilj “non pejpera” opipavanje pulsa obeju strana pred nastavak dijaloga u Briselu.

Bećaj smatra da nije slučajno što su u razmaku od nekoliko dana, a uoči nastavka razgovora, svetlost dana ugledala dva predloga o uređenju odnosa Kosova i Srbije. Prvi “non pejper”, koji se odnosi na promjenu granica nije realan i mogao bi da ima dalekosežne posljedice po Balkan, tvrdi Bećaj i ističe da drugi predlog ima elemenata koji bi mogli biti prihvatljivi za Prištinu i Beograd.

“Mislim da je izvorište onih sredina evropske zajednice koje žele da dinamiziraju i da dođu do eventualnog okvira mogućnosti gde se može naći potencijalno rešenje u nastavku dijaloga između Kosova i Srbije i zato je izašao ovaj drugi non pejper koji je mnogo stručniji, detaljniji i ima dosta elemenata o kojima treba da se razmišlja”, rekao je Bećaj.

Predlog konačnog rešenja u postojećim granicama Kosova, kakav je drugi “non pejper” je nešto što je prihvatljivo, ocjenjuje Bećaj i kaže da bi sadržaj rešenja trebalo da bude kompromis obeju strana.

“Oni koji zaista streme rešenju trebalo bi da analiziraju sve predloge, predlozi su upravo takvi i zbog toga bi trebalo da uzmemo ono što mislimo da može da se uklopi u konačni oblik rešenja”, dodaje Bećaj.

Profesor Beljulj Bećaj ističe da bi Vlada Kosova trebalo da ispuni preuzete obaveze i implementira Zajednicu opština sa srpskom većinom, jer bi time, zaključuje Bečaj, premijer Aljbin Kurti načinio ozbiljan korak ka historijskom približavanju Srba i Albanaca.

(RTK2)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply