Connect with us

Lokalne

U Zlipotoku održana svečanost povodom Dana sjećanja na šehide i pobjede u Čanakkaleu

Objavljeno

-

U subotu, 18. marta u jutarnjim satima u selu Zlipotok održana je svečanost povodom Dana sjećanja na šehide i pobjede u Čanakkaleu.
.
Prema programu svečanosti, pukovnik Redžaj Jilmaz i gradonačelnik opštine Dragaš Bedžet Dželjadini položili su cvijeće, a potom su intonirane himna Republike Kosova i Istiklal marš – himna Republike Turske.
.
Prisutnima se potom obratio kapetan Hikmet Sefke, u kontekstu historijskog značaja ovog dana, koji je, između ostalog, rekao da je bitka kod Čanakalea prije 108 godina godišnjica epske pobjede u kojoj je turska vojska pokazala svijetu da se Čanakkale ne može proći.
“Tri godine posle raspada osmanske vojske i odlaska sa Kosova, posle dugog puta, balkanski i kosovski narodi su došli u Čanakale. Zahvalni smo za požrtvovanje naše braće sa Kosova koja su u hrabroj borbi svoju krv i svoje živote ostavili na Čanakaleu”, rekao je Sefke.
.
Komandant turskog Kfora iz Prizrena pukovnik Redžaj Jilmaz istakao je da je Turska zahvalna svima koji su dali svoje živote u borbi za očuvanje svog dina i vjere, počev od Gore, Prizrena, Skoplja, Bosne, Halepa, Mosula i još mnoga mjesta, i kazao da je to zemlja gdje su se borili protiv dušmana i sada počivaju u miru jedni pored drugih.
.
“Čanakkale je najbolji primjer borbe protiv neprijatelja koji je bio mnogo opremljeniji. Jedinstvom se uspjelo nemoguće. Ako nismo zajedno onda nestajemo dio po dio. Okupili smo se ovdje u njihovu čast. Danas je dan sjećanja na šehide koji su dali svoje živote za namaz, za vjeru. Neka im je vječna slava i neka i nama bude nasip da pođemo njihovim putem”, pukovnik Redžaj Jilmaz.
.
Gradonacelnik Dželadini je ovom prilikom naglasio da je Zliptok mjesto, gdje su se prije 108 godina okupili mještani Gore i Opolja i krenuli put Čankalea da brane tursku državu. Bitka kod Čanakalea je značajan događaj i za tursku državu i za nas, u njoj je učestvovalo preko hiljadu naših boraca, mnogi od njih pali su kao šehidi.
.
Zamjenik ministra odbrane Adnan Redžeplar rekao je da je u Zlipotoku i Gori Čanakkale nešto sa čim se rađamo i umiremo.
“Među prvima nakon rata koji je konačno progovorio o Čanakaleu, bio je rahmetli hadži Ramadan Redžeplari, koji je napravio spomen ploču u znak sjećanja na šehide iz našeg sela. Ovaj naizgled mali spomenik nije mali, on je tu da nas podsjeća, one koji će doći posle nas i sve one koji su pali kao šehidi u bici na Čanakaleu, a sve da bi odbranili din, Islam i vatan, i zato mi nikada nećemo zaboraviti čanakaljske šehide, neka im je vječni rahmet i neka ih Allah sve uvede u Džennet”, kazao je Redžeplar.
.
Podsjećanja radi, na poziv-apel debarskog muftije, svi imami u Gori pozvali su dobrovoljce da odu u Tursku za odbranu Turske. Odazvalo se mnogo dobrovoljca širom regiona, među kojima je bilo oko 500 iz Gore. Ova grupa koja je krenula da brani Tursku zvala se Gora tabori. Pod parolom odbrane dina, imana i Vatana krenuli su u rat, svesni da će mnogi pasti kao šehidi. Odazvao se izvestan broj iz svih sela, ali ih je 95 otišlo iz Zlipotoka, a samo troje se vratilo. Slična situacija je bila u svim selima. Od ukupnog broja onih koji su otišli, vratilo se svega nekoliko odsto.
.
Na kraju je seoski imam Gazmen Tairovci proučio dovu za šehide, nakon čega je program priveden kraju. Ovom prilikom, od strane turskog Kfora organizovan je odlazak minibusom na ceremoniju proslave u Prizrenu.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply