Connect with us

Lokalne

Deset godina od smrti (preseljenja) Hamida Isljamija

Objavljeno

-

Na današnji dan, 2. aprila 2013. godine na Ahiret je preselio Hamid Isljami, jedan od prvih književnih stvaralaca iz Gore.
.
Rođen je 1. maja 1959. godine u Rapči. Pisanjem se počeo baviti još od ranih srednjoškolskih dana kad su ga kao i sve mlade pjesnike inspirisali ljubav i život. Ali, 1987. godine bio je njegov književni početak, kada je prošao na jednom konkursu u Svrljigu sa pjesmama pisanim na goranskom govoru.
.
Hamid Isljami je težio velikoj književnoj karijeri. Pisao je pjesme, pripovijetke, a autor je i prve drame napisane na goranskom govoru, ali zavisno od inspiracije pisao je i na srpskom jeziku. I pored deset objavljenih knjiga ostao je veoma skroman, za sebe je uvijek govorio da je bio i ostao lokalni pisac. Pjesme i priče su mu objavljene u poznatim kjniževnim časopisima širom Kosova i Srbije.
.
Isljami je iza sebe ostavio deset knjiga: Zbirke pjesama „Počivalište“ 1990., „Među nas i vo nas“ 1993., „Devojka na konju“ 1995., „Pisma iz Gore“, „Ogledalo ot kamen“ 1997., „Nibet Gori“ 1997., i „Abdes duše“ 2000. Napisao je bajku „Nebo“, dramu „Jusuf i Džemilja“ 1995., i zbirku priča „Dolapče“.
.
HAMIDU, PESNIKU…
Ti se izmesha pesna vo goranski snek
Ga stopi devojka jahnata nad cila
Ti pesniku, so gllas bllagi med
Dushamraz, oci zatvorene vo Gora milla.
.
Da mi mogof oci da ti otvorim
Da ti cunem ruka zllatna
Sve za muke shto si pishaf
Zhivene vo vekoji vo Gora patna.
.
Eh, Hamide, pesniku! Josh mallo po spi!
Dur ti donese bulbul kave vo sabah
Jen gllushec glladen dur te razbudi,
Pesna od beqara, shto praj svadba!
.
Koj veli se okina tvua zvezda?
Ne verujem da te staj vo lista mreshka
Dusha tvua zhivi vo pesna
Natuarena so tuga teshka.
.
N. Mehmeti
Borje-Kukes-Albanija