Connect with us

Lokalne

Deset godina od smrti (preseljenja) Hamida Isljamija

Published

on

Na današnji dan, 2. aprila 2013. godine na Ahiret je preselio Hamid Isljami, jedan od prvih književnih stvaralaca iz Gore.
.
Rođen je 1. maja 1959. godine u Rapči. Pisanjem se počeo baviti još od ranih srednjoškolskih dana kad su ga kao i sve mlade pjesnike inspirisali ljubav i život. Ali, 1987. godine bio je njegov književni početak, kada je prošao na jednom konkursu u Svrljigu sa pjesmama pisanim na goranskom govoru.
.
Hamid Isljami je težio velikoj književnoj karijeri. Pisao je pjesme, pripovijetke, a autor je i prve drame napisane na goranskom govoru, ali zavisno od inspiracije pisao je i na srpskom jeziku. I pored deset objavljenih knjiga ostao je veoma skroman, za sebe je uvijek govorio da je bio i ostao lokalni pisac. Pjesme i priče su mu objavljene u poznatim kjniževnim časopisima širom Kosova i Srbije.
.
Isljami je iza sebe ostavio deset knjiga: Zbirke pjesama „Počivalište“ 1990., „Među nas i vo nas“ 1993., „Devojka na konju“ 1995., „Pisma iz Gore“, „Ogledalo ot kamen“ 1997., „Nibet Gori“ 1997., i „Abdes duše“ 2000. Napisao je bajku „Nebo“, dramu „Jusuf i Džemilja“ 1995., i zbirku priča „Dolapče“.
.
HAMIDU, PESNIKU…
Ti se izmesha pesna vo goranski snek
Ga stopi devojka jahnata nad cila
Ti pesniku, so gllas bllagi med
Dushamraz, oci zatvorene vo Gora milla.
.
Da mi mogof oci da ti otvorim
Da ti cunem ruka zllatna
Sve za muke shto si pishaf
Zhivene vo vekoji vo Gora patna.
.
Eh, Hamide, pesniku! Josh mallo po spi!
Dur ti donese bulbul kave vo sabah
Jen gllushec glladen dur te razbudi,
Pesna od beqara, shto praj svadba!
.
Koj veli se okina tvua zvezda?
Ne verujem da te staj vo lista mreshka
Dusha tvua zhivi vo pesna
Natuarena so tuga teshka.
.
N. Mehmeti
Borje-Kukes-Albanija