Connect with us

Lokalne

U Zlipotoku održana svečanost povodom Dana sjećanja na šehide i pobjede na Čanakalju

Objavljeno

-

U ponedjeljak, 18. marta u Zlipotoku je održana svečanost povodom Dana sjećanja na šehide i pobjede na Čanakalju.

Na stotinu devetu godišnjicu od bitke na Čanakalju, mještani Zlipotoka i Gore i pripadnici turskog KFOR-a prisjetili su svih šehida i gazija učesnika na ovoj presudnoj bici za tadašnju državu Tursku i njenu budučnost.

Zamjenik ministra odbrane Adnan Redžeplar istakao je da šehidi neće biti nikada zaboravljeni i da će Zlipotok vječno i ponosno živjeti zahvaljujući njihovoj žrtvi.

“Sa ponosom smo se prisjetili svakog našeg šehida, koje je ovo malo selo dalo, na 91-og šehida iz Zlipotoka.
Ovim povodom se zahvaljujemo turskom kontigentu KFORA, na pomoći prilikom obilježavanja ovog dana, kao i svim ostalim učesnicima i donatorima.
Neka vam Uzvišeni Allah podari najljepši dženet!!!
Mi vas nikada nećemo zaboraviti!!
Zlipotok će vječno i ponosno živjeti zahvaljujući vašoj žrtvi!”, istakao je Redžeplar.

Podsjećanja radi, na poziv debarskog muftije, svi imami u Gori pozvali su dobrovoljce da odu u Tursku za odbranu Turske. Odazvalo se mnogo dobrovoljca širom regiona, među kojima je bilo oko 500 iz Gore. Ova grupa koja je krenula da brani Tursku zvala se “Gora tabori”. Pod parolom odbrane dina, imana i Vatana krenuli su u rat, svesni da će mnogi pasti kao šehidi. Odazvao se izvestan broj iz svih sela, ali ih je 95 otišlo iz Zlipotoka, a samo troje se vratilo. Slična situacija je bila u svim selima. Od ukupnog broja onih koji su otišli, vratilo se svega nekoliko njih.