Connect with us

Lokalne

Škole u ​​Dragašu: Na prvom spratu nastava se izvodi na bosanskom jeziku, na drugom na srpskom jeziku

Objavljeno

-

Ekipa RTV21 posjetila je OiNSŠ “Restelica” u Restelici, najvećem selu u opštini Dragaš, gdje od oko 200 djece koja pohađaju osnovnu školu, njih 60 pohađa školu na srpskom jeziku po planu i programu Srbije.

Karakteristika škole u Restelici je da se na prvom spratu nastava izvodi na bosanskom jeziku, po planu i programu Republike Kosova, ali se na drugom spratu dešava nešto drugo, nastava se izvodi na srpskom jeziku po planu i programu Srbije. Osoblje ove škole nije dozvolilo ekipi RTV21 da to vidi i snimi izbliza.

Direktor ove škole Bajram Hodža, koga je imenovala opština Dragaš, kazao je da na drugom spratu odlučuje neko drugi koga je postavila država Srbija.

“Radimo po planu i programu Kosova. Ovdje se nastava izvodi na bosanskom jeziku. Na drugom spratu su Goranci koji školu pohađaju po planu i programu Srbije. Jedan dio škole radi po drugom planu i programu i ima drugog direktora. Ne znam da li je imenovan. Mene je postavila opština Dragaš. Kada su službeni praznici Republike Kosova ni oni ne rade, jer zatvaramo školu“, rekao je Hodža.

U ovom regionu postoji 12 škola koje rade po paralelnom sistemu Srbije. Neke od njih rade kao škola u Restelici, jedan dio po planu i programu Kosova, a drugi dio po planu i programu Srbije.

Šef Kancelarije za zajednice u opštini Dragaš Uzair Hamza rekao je da ovaj problem postoji godinama, kao razlog rivalstva između onih koji su za Kosovo i onih koji su za Srbiju. On smatra da je Vlada odgovorna za nerešavanje ove pojave.

“Zabrana rada po planu i programu Srbije je u rukama Vlade, jer mi kao opština ne možemo ništa. Vlada to može zabraniti bilo kada. Ovaj sukob je postao veliki lokalni problem. Dešava se da porodice ne razgovaraju među sobom. To mora da reši država u skladu sa zakonom, da ne bi bilo sporova između porodica i pojedinaca, jer se time stvara rivalitet. To treba da rešava Vlada, a ne opština Dragaš”, zaključuje Hamza.

Država Srbija nastavlja da subvencioniše Gorance u obrazovanju u opštini Dragaš. Kosovske institucije su prije nešto više od mjesec dana zatvorile 4 paralelne opštine Srbije u Dragašu.