Connect with us

Kosovo

U Vitomirici organiziran skup sjećanja na rahmetli akademika muftiju Muamera Zukorlića

Objavljeno

-

U Omladinskom centru u Vitomirici organiziran je skup u znak sjećanja na rahmetli akademika muftiju Muamera Zukorlića. Skup su organizirali Mladi volonteri u saradnji sa Nevladinom organizacijom sa bazom u Bošnjačkoj zajednici i Bošnjačkom strankom Kosova.

Skupu su prisustvovali i obratili se zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad ef. Plojović, ispred porodice Zukorlić, Hazim Zukorlić, narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja prof. dr. Jahja Fehratović, predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore prof. Mithat ef. Mujović i član Upravnog odbora Fakulteta za islamske studije hfz. prof. dr. Almir Pramenković.

Pored govornika skupu su prisustvovali i direktor CHR “Hajrat” Mirsad ef. Bećirović, direktor Sandžak televizije Salahudin Fetić, predsjednik Medžlisa IZ-e Novi Pazar Enes ef. Ibrović, glavni imam novopazarskog Medžlisa dr Enver ef. Omerović, glavni imam tutinskog Medžlisa Vahjudin ef. Ćosović i brojni drugi.

U ime svih organizatora prisutnima se obratio Salmir Mujanović.

“Trag i pečat koji je ostavio muftija Muamer Zukorlić je pečat za cjelokupno čovječanstvo i cjelokupnu bošnjačku historiju, a pogotovo sada dok neki misle da je mrtav, on je živ više nego ikad u nama, našim školama, našim institucijama, našim svakodnevnim muhabetima, a pogotovo onog novembra kada je potpunom tišinom rekao mnogo od svih ljudi za cijeli svoj život.”

Enis Dervišević se u ime domaćina zahvalio svima koji su se odazvali, posebno velikom broju djece kojima, kako je istakao, sve ovo ostaje.

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja prof. dr. Jahja Fehratović je naglasio da bi muftija kada bi govorio o Bošnjacima, govorio o cijelom bošnjačkom ummetu, te da je posebno mislio na Bošnjake Kosova.

“Da ove naše generacije ne bi bile gubitnici svega ovoga, mi treba da uzmemo pouke iz takvih događanja, a to znači da su Bošnjaci u tom prvom svjetskom ratu bili u jednom taboru, u jednoj vojsci, bili bi najmoćnija i najelitnija vojska. Zato danas i mi treba da budemo jedinstveni, da budemo jedno tijelo, jedna zajednička vojska u nauci, kulturi, naciji, afirmaciji naše vjere, naših nacionalnih identitetskih prava i to tamo gdje god nas ima, i u Bosni, i u Sandžaku, na Kosovu, Makedoniji i bilo gdje u svijetu. To je bila i misiji i vizija rahmetli muftije Zukorlića. Iz tog razloga su nastajale vjerske, nacionalne, akademske i kulturne institucije, a to je ideja koja živi u svima nama i zato će to ako Bog da i ostati kad nas vidim sve zajedno ovako ovdje jer vjerujem da je to jedina ideja koja može donijeti opće dobro svim Bošnjacima.”

Prisutnima se obratio i zamjenik predsjednika Mešihata Islamske zajednice, muftija dr. Rešad ef. Plojović.

“Muftija je imao cilj i misiju da upozna Bošnjake same sa sobom, da poveže Bošnjake jedne sa drugima, da ponovo vrati Bošnjacima nadu i ulije im snagu da trebaju, moraju biti svjesni svoje i vjerske i nacionalne pripadnosti, svoje kulture, svoje historije, da ne smiju osjećati nikakav osjećaj inferiornosti u odnosu na druge već da moraju naći snage, bez obzira na sve što se desilo, a čuli smo brojne genocide, da nastavimo dalje praviti bolju budućnost od naše prošlosti a i od sadašnjosti. To je moguće i mi smo potvrda da se na tom putu dobro odmaklo.”

Skup su izvođenjem ilahija i kasida uljepšali učenici osnovne škole “7. septembar” u Vitomirici kao i izvođač Hamza Škrijelj, a skup je završen dovom koju je proučio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Novi Pazar dr Enver ef. Omerović.

(Sanapress)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply