Connect with us

Kosovo

Kosovska carina poslala dodatno osoblje na Jarinje i Brnjak nakon ostavki

Objavljeno

-

Kosovska carina poslala je dodatno osoblje na graninene prelaze Jarinje i Brnjak, nakon ostavki 11 carinika sa sjevera Kosova, potvrdio je za Gazeta Express portparol carine, Adriatik Staviljeci.

„Da, dodatno osoblje je poslato. Sve pozicije su popunjene“, rekao je Staviljeci za ovaj medij.

Potvrda o slanju novih radnika stiže dva dana nakon ostavki carinskih službenika, koji su se, kako je potvrđeno za naš medij, ovog četvrtka razdužili i predali dokumentaciju o ostavkama Carinskoj službi Kosova na prelazu Jarinje.

U međuvremenu je portparol Kosovske carine precizirao da je ukupno 11 radnika podnelo ostavke, te takođe najavio da će na njihova mjesta biti raspoređeni carinici sa drugih prelaza.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je nakon odluke Prištine da fazno sprovede odluku o preregistraciji kojom prvo opominje vlasnike automobila sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu da ih prebace na RKS, kulminirala upravo sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija.

Od dana kada se sa napuštanjem kosovskih institucija započelo, kosovski premijer Aljbin Kurti u više navrata apelovao je na srpsku zajednicu da se u njih vrate, premda još uvijek odbijajući da ispuni njihove zahtjeve – povlačenje odluke o preregistraciji i formiranje Zajednice srpskih opština.

Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 mjeseci, a Srbi se vrate u kosovske institucije.

Beograd i Priština se i dalje za novonastalu situaciju uzajamno optužuju.

(Gazeta express, Kosovo online)