Connect with us

Kosovo

U Vitomirici održan tihi marš povodom godišnjice genocida u Srebrenici

Objavljeno

-

U bošnjačkoj oazi Vitomirica pokraj kosovskog grada Peć, Bošnjaci iz ovog regiona su održali tihi marš kojim je obilježena godišnjica srpskog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Tihi marš je organizovala UDBK Kosovo na čelu sa predsjednikom filijale gospodinom Mijazom Mehovićem.

Dogadjaj je počeo okupljanjem ispred „Sandzak dzamije“ u Vitomirici gdje je imam Mirsad efendija Demirović sa prisutnim učesnicima marša izučio dovu za žrtve srebreničkog genocida kojeg su počinili Srbi prije 26 godina. Poslije prikladne dove povorka je krenula tihim maršem prema centru Vitomirice.

Manifestaciji su prisustvovali predstavnici grada Peći, gradonačelnik Gazmand Muhadzeri, ispred Opštine Istok gospodin Meša Ćeman. Od političkih subjekata prisutan je bio gospodin Mirzet Dzogović ispred Bošnjačke stranke.

Tu su takodje bili i predstavnici albanskih i romskih NVO, bošnjački intelektualci i predstavnici FK Behar, te škole fudbala i Atletskog kluba iz Vitomirice. Dogadjaj je pratila RTK na čelu sa urednoicom gospodjom Dzevahirom Kolenović.

Po pristizanju povorke na krajnje odrediše, u novom objektu Omladinskog centra u Vitomirici organizovan je kratak prigodan program gdje su se prestavnici institucija obratili prisutnima. Program je vodila dugogodišnji aktivisa i prosvetni radnik iz Peći gospodja Jasmina Hasić.

Tokom programa prisutnima su se obratili gradonačelnik grada Peć, gospodin Gazmend Muhadzeri, gopodin Mehmed Meša Ćeman ispred Opštine Istok, gospodin Mirzet Dzogović ispred Bošnjačke stranke, gospodin Faik Balić ispred Atletskog kluba „Enver Nele“, gospodin Rustem Nurković i Omer Dacić, bošnjački intelektualci dugogodišnji aktivisti na planu negovanja Bošnjaštva.

(Dijaspora Bošnjaka Kosova)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply