Connect with us

Kosovo

U policiji 15% žena, nadležni zahtjevaju povećanje ove stope

Objavljeno

-

Kosovska policija pokrenula je „Agendu za rodnu ravnopravnost i akcioni plan 2021-2023“.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da što više žena bude uključeno u bezbednosne institucije, Kosovo će biti bezbednije.

Ona je dodala da je rodna ravnopravnost nacionalni prioritet i da će se stalno zalagati za osnaživanje žena.

„Što je više ravnopravnosti u bezbednosnim institucijama, to će više žrtava biti zaštićeno, a odgovorni privedeni pravdi. Ne postoji muški sektor, ali postoji sektor bezbednosti sa muškarcima i ženama. Zbog toga moramo povećati posvećenost uklanjanju svih predrasuda i stereotipa o ženama u sektoru bezbednosti“, rekla je ona.

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozdravio je odluku o pokretanju “Agende za rodnu ravnopravnost i akcioni plan 2021-2023“ i ocenio je kao proaktivan pristup kosovske policije za postizanje rodne ravnopravnosti.

„Ovaj dokument treba da podstakne žene i djevojke da postanu deo policije i naprave karijeru u sektoru bezbednosti. Zato što je zemlji potreban njihov doprinos“, dodao je Kurti.

Ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Dželjalj Svečlja i direktor policije Samedin Mehmeti smatraju da je bilo neophodno pokretanje ovog plana za rodnu ravnopravnost.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja rekao je da više od 15 odsto zaposlenih u Kosovskoj policiji čine žene, prenosi EO.

„Policija nastavlja da bude primer rodne ravnopravnosti ne samo na Kosovu već i u regionu. Djevojke i žene su u policiji od prvih generacija, od vodnika do čina pukovnika. Dokument takođe podržava agendu UN, koja garantuje zdravstveno osiguranje, osnaživanje žena i održivo okruženje. Kroz ciljeve, policija će omogućiti uključivanje žena u ovaj sektor, ne ostavljajući po strani i institucionalnu podršku“, rekao je Svečlja.

Generalni direktor Kosovske policije Samedin Mehmeti je rekao da će kroz ove agende nastojati da povećaju broj žena u sektoru bezbednosti. “Agenda o ravnopravnosti polova u Policiji Kosova i Akcioni plan 2021-2023, je prva agenda u Kosovskoj policiji, ali obećavamo da neće biti posljednja, jer ćemo zajedno napredovati sigurnim koracima ka povećanju broja žena u sektoru bezbednosti“, rekao je Mehmedi.

(Ekonomia online, RTK2)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply