Connect with us

Kosovo

U okviru akcije “Subvencija 2021” uhapšeno još 7 osoba

Objavljeno

on

Sedam zvaničnika Agencije za razvoj poljoprivrede u Ministarstvu poljoprivrede uhapšeno je danas u nastavku akcije „Subvencija 2021“, javljaju mediji. Iako za sada nema zvanične potvrde policije, stiže čestitka kosovske ministarke pravde, Aljbuljene Hadžiu, na dobro obavljenom poslu.

Akcija „Subvencija 2021“, pokrenuta još početkom godine, nastavljena je danas.

Kako prenosi Gazeta Express, uhapšeno je sedam zvaničnika koji rade u ministarstvu poljoprivrede i oni se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita u raspodeli subvencija.

Pozivajući se na svoje izvore, ovaj medij piše da se očekuju i nova hapšenja širom Kosova, a da će danas biti uhapšeno najmanje 15 osoba.

Akciju je vodila Direkcija za istraživanje privrednog kriminala u Kosovskoj policiji, zajedno sa Osnovnim tužilaštvom u Prištini.

Na današnju akciju hapšenja regovala je kosovska ministarka pravosuđa, Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu), koja je čestitala institucijama na dobro obavljanom poslu.

„Službenici koji su zloupotrebili službeni položaj i ilegalno se obogatili na račun građana će odgovarati. Čestitam institucijama na radu na slučaju zloupotrebe subvencija. Krivci će prije ili kasnije biti izvedeni pred lice pravde“, poručila je Hadžiju.

Ona je dodala da vladavina zakona nema alternativu.

Inače, kosovski ministar poljoprivrede, Faton Peci, upozorio je sinoć da kosovske institucije i pravosudni organi neće stati dok se ne razjasne svi slučajevi zloupotreba u ministarstvu kojim on upravlja.

„U kategoriji subvencija je veliki dug, umešanost službenika, od kojih je značajan broj optužen, izvestan broj je pod istragom i u pritvoru, a verovatno postoje indicije da to nije završeno, jer prvi i drugi talas hapšenja mogu uticati i na druge zvaničnike, a to otežava rad u ministarstvu. Pretpostavljam da je postojao lanac u preduzimanju radnji, u uzimanju i davanju mita. Verujem da se tužilaštvo neće zaustaviti dok se slučajevi ne reše“, rekao je Peci, prenosi Gazeta Express.

Podsjetimo, akcija „Subvencije 2021“ započeta je u februaru ove godine, kada je uhapšeno 12 ljudi, od kojih su većina bili službenici Ministarstva poljoprivrede.

Istog dana zaplenjeno je preko 430 hiljada evra, 600 dolara, 200 franaka, 275 turskih lira, 15 telefona, 8 automobila, 1 računar, 5 komada oružja, 1 USB i 1 pečat.

Sa hapšenjima se nastavilo i u narednim danima, kada je uhapšen opštinski zvaničnik u Peći, osumnjičen za nezakonito pribavljanje 48 hiljada evra, a potomi još jedan zvaničnik u Gnjilanu. Njima je određena mera pritvora.

(Kossev)