Connect with us

Lokalne

U čast Epopeje OVK, Skupština opštine Dragaš održala svečanu sjednicu

Objavljeno

-

U čast Epopeje Oslobodilačke vojske Kosova, Skupština opštine Dragaš održala je danas svečanu sjednicu kojom je predsjedavala predsjednica Skupštine Arijeta Skeraj.

Sjednici su prisustvovali članovi porodica palih boraca, predstavnici OVL i ratnih vojnih invalida, odbornici, predstavnici policije, KFOR-a, KBS-a, odbora Islamske zajednice Opolja i Gora, opštinski zvaničnici, direktori škola, predstavnici civilnog društva, medija i brojni građani.

Predsjedavajuća Skeraj je u svom govoru rekla da ćemo zauvijek biti zahvalni i da ćemo se sa ponosom i poniznošću sjećati porodice Jashari na čelu sa legendarnim komandantom Ademom Jasharijem, i izrazila poštovanje za sve vojnike i pale borce koji su pali za ideale slobode i nezavisnosti, i svih ratnih veterana koji su žrtvovali sve da mi danas živimo slobodni i imamo svoju nezavisnu državu.

Gradonačelnik Dželadini je rekao da ova tri dana sa ponosom obilježavamo Ep o OVK, koji je zauvjek promjenio istoriju albanskog naroda na Kosovu, podigao njegovu nacionalnu svjest i ojačao veze i spremnost naroda da časno i dostojanstveno služi zemlji.

“Slijedeći put koji su oni trasirali, moramo predano raditi na izgradnji pravne države, moderne i demokratske, u kojoj su svi građani jednaki, bez obzira na etničku pripadnost, vjeru ili spol”, rekao je Dželadini.

Prisutnima su se obratili i predstavnik OVL UÇK-a, Hajrim Arifi i zamjenik gradonačelnika opštine iz redova zajednica, Fejsal Halilović.

Po završetku svečane sjednice, prisutni su posjetili spomenik Adema Jašarija i odali mu počast, a nakon toga pojsetili su groblje mučenika u Dragašu i u selu Bučje, gdje su izučili dovu i položili vence i cvijeće.

Odata je počast i na spomen-ploču turskog šehida Huseina Kutlua, gdje su prisustvovali ambasador Republike Turske, Sabri Tunc Angılı, koordinatorica TIKA-e Fulya Aslan i šef Generalnog konzulata Turske u Prizrenu Celal Dogan.

Nakon završetka aktivnosti u Dragašu, organizovana je posjeta kompleksu Jašari u Prekazu, gdje je odata počast na groblju porodice Jašari.