Connect with us

Dijaspora

“Carski rez za nevinost”, nova knjiga Alise Hamza Alijević

Objavljeno

-

Krajem februara iz štampe je izašla zbirka pjesama pod nazivom “Carski rez za nevinost”, autorke Alise Hamza Alijević, talentovane pjesnikinje porijeklom iz Gore (Krstec) koja živi u Luksemburgu.

Ovo je njena druga knjiga po redu. Njena prva knjiga “Koren mi nebo doziva” naišala je na dobar prijem kod čitalačke publike.

Alisa Hamza Alijević je dobitnica brojnih nagrada i priznanja za poeziju i prozu.

“Carski rez za nevinost”
Lektura i korektura: Sadik Idrizi;
Urednik: Zdravko Odorčić;
Recenzije: Sefer Tudžari, Sadik Idrizi i Ilda Arnautović.

Sefer Tudžari (Dio iz recenzije)
“U mnogim pjesmama njeni stihovi izražavaju jedinstvo u suprotnostima, i pjesmama daju pomalo tajanstven ton: „riječi zvone, zvona govore“, „tišine pozivaju“, „novi dan, ponovljeno juče“, „čestitka bez čestitosti“, „nevinost bez čednosti“, „zlatno ordenje pocrnelog zlata“, „korozija na metalu obojenost“ i drugi.
Pjesma „CARSKI REZ ZA NEVINOST“- Drugo ime ove pjesme je rađanje života. Duboko emotivno i medicinski tačno, ali, pjesničkim stilom prikazan jedan od načina dolaska na svijet. Fascinantna hrabrost pjesnikinje da poetskim jezikom izrazi najplemenitiji i najhumaniji podvig, skoro bezbolnog, iako putem „nasilne metode“, dolaska na svijet novog života, uz neizmernu radost. Meni kao čitaocu, za druge ne znam, ostaje nepoznato da li u ovome ima i ličnog iskustva. Pretpostavljam. Nije ni slučajno što ova zbirka nosi upravo taj naslov”.

Ilda Arnautović (Dio iz recenzije)
“Zbirka simboličnog naslova “Carski rez za nevinost” Alise Alijević Hamza je niz pjesama i misaonih priča u jednom zajedničkom okviru, za koji bih rekla da predstavlja presjek jednog ljudskog života.
Na osnovu prve objavljene zbirke pjesama, autoricu Alijević Hamza prvenstvano poznajemo kao pjesnikinju, ali su njene priče, misaoni tekstovi, haiku pjesme koje se nalaze u ovoj knjizi pokazatelj da je ona vrsna i svestrana umjetnica koja na svojstven i zanimljiv način opisuje prirodu, nutrinu čovjeka, iskazuje kreativnost i umijeće sa senzibilitetom i uvjerljivošću.
Alisa Alijević Hamza je autentična zbog zanimljivog oblika književnog stvaralaštva u kojem je svaka riječ autorice slika trenutka kojeg zna i može obrazložiti sebi i drugima, dok joj je nit logične povezanosti misterija, iako ta nit postoji i veoma je snažna”.