Connect with us

Kosovo

U Briselu održana nova runda dijaloga između Kosova i Srbije

Objavljeno

-

U Briselu je na najvišem nivou, uz posredovanje Evropske unije, nastavljen dijalog Kosova i Srbije. Pedstavnici Kosova i Srbije nemaju velika očekivanja ni od ove runde dijaloga.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je nakon susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu da je “čista laž da nije hteo da potpiše deklaraciju o uzdržavanju od akcija koje bi izazvale napetost.”

On tvrdi da srpska strana nije htela da se uvrsti rečenica o suočavanje sa prošlošću, što je, kako navodi, pohvaila Evropska Unija.

Prethodno je Vučić izrazio nezadovoljstvo susretom sa Kurtijem u Briselu.

“Mislio sam da ne može gore a danas sam se uverio da ima i gore,” kazao je Vučić dodajući da Kurti nije hteo da prihvati neke od tačaka “posebno o uzdržavanju od akcija koje bi potencijalno ugrozile situaciju na terenu”.

On je rekao da je Kurti insistirao da su Srbi krivi za “tri genocida na Kosovu od 1878. godine”.

Vučić je naveo da je mnogo zabirnut za bezbjednost Srba na Kosovu.

“Doneli smo listu od 80 teških incidenata od početka godine proiv njih. Do jula je bilo više incidenata nego što smo imali u toku 2020. Ovo govori da nove vlasti u Prištini žele atnosferu u kojoj su Srbi ugroženi,” rekao je Vučić.

Ovo je bio drugi susret Vućića i Kurtija u Briselu iza zatvorenih vrata u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa. Prvi put su se sastali 15. juna, kada je zvanično obnovljen proces dijaloga koji je zastao u septembru 2020. godine.

(RSE)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply