Connect with us

Kosovo

Trg Alije Izetbegovića u Prizrenu četiri godine bez table sa natpisom

Objavljeno

-

Prizren, Trg Alije Izetbegovića, stara slika

Trg Alije Izetbegovića u Prizrenu već skoro četiri godine nema svoje obilježje, iako s dolaskom novih opštinskih vlasti je nagovještavano da će tabla s odgovarajućim natpisom biti vraćena na svoje mjesto.

Građani i predstavnici Bošnjaka u opštinskoj skupštini i dogradonačelnica Mejmuna Ajdini traže vraćanje te table u veoma frekventnom naselju Tabakhane.

“Jako dobro pitanje jer to pitanje više puta sam postavljala i zahtjevala predhodnom direktoru, Leventu Kasemiju, čak sam i pismeni zahtjev dala. Nažalost, tad je rečeno da će to u roku od nedilju dana biti odrađeno i do dandanas nije održano. Imamo zaista problematiku vezano i za korišćenje jezika i upravo postavljanje ovih tabli. Postavljamo pitanje šta ovo znači i da li je ovo demokratija”, kazala je Ajdini.

Nadležni iz uprave javnih usluga i uprave administracije kažu da nije u njihovoj ingerenciji ovaj problem, dok je predsjednik Komisije za nadijevanje naziva ulica i trgova Karanfil Hadžilari kaže da je zakazao ekonomski operator, a trg zvanično i dalje nosi ime prvog predsjednika Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića.

“Upoznat sam i s ovim problemom iako ne smatram ga problematičnim jer se ovdje radi o jednoj greški ekonomskoga operatora koji mi je postavio tablu, jer ja kao predsjednik Komisije za nadijevanje naziva ulica i trgova i ostalim planove primili smo određene pritužbe i zahtjeve. Ali još dok je radila prijašnja komisija figurira Trg Alija Izetbegović ali ekonomski operatori još nije postavio tablu na tom mjestu”, kaže je Hadžilari.

Interesantno je spomenuti da nekadašnji predsjednik Skupštine grada Prizrena Artan Abraši u razgovoru za naš program naglasio da je jedan od zahtjeva Europske komisije za viznu liberalizaciju upravo i postavljanje tabli na ulicama i trgovima.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply