Connect with us

Kosovo

Tahiri: Sporazumi koje sam potpisala u Briselu su u skladu sa Ustavom

Objavljeno

-

Bivši glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Edita Tahiri negirala je tvrdnje premijera Aljbina Kurtija da sporazumi koje je potpisala u Briselu nisu u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, prenosi Gazeta ekspres.

„Tok i rezultati briselskog dijaloga, uključujući period kada sam bila glavni pregovarač od 2011. do 2017. godine, odnosno svi sporazumi postignuti u Briselu su u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova”, rekla je Tahiri za Gazeta ekspres.

Osvrćući se na Kurtijeve kritike na račun sporazuma o energetici Tahiri je rekla da se zasniva na Zakonu o Telekomu Kosova i da je tim sporazumom ugašena je paralelna energetska struktura na sjeveru Kosova.

“Sve paralelne strukture su ugašene. Kosovo je proširilo svoj energetski suverenitet, uspostavilo međudržavnu energetsku granicu između Kosova i Srbije”, rekla je Tahiri.

Negirajući Kurtijeve tvrdnje Tahiri je naglasila da je sporazumima u Briselu došlo do integracije sjevernog dijela u institucionalni sistem Kosova.

„Briselski dijalog omogućio je integraciju sjevernog dijela zemlje u državni sistem Kosova, stavljajući paralelne strukture u funkciju kao što su pravosuđe, policija, carina i ostalo”, rekla je Tahiri.

Dodala je da zahvaljujući dijaliogu u Briselu Kosovu ima svoj telefonski kod.

“Briselski dijalog omogućio je Kosovu da dobije svoj državni telefonski kod od IPU-a, odnosno Organizacije za telekomunikacije UN-a, a praktično Kosovo je ojačalo državni subjektivitet u međunarodnoj areni, jer je zakonima u oblasti Telekoma Kosovo dobilo kod i priznato kao nezavisna i suverena država. Molila sam se da jedan od kodova postane naš i da postane +383 “, rekla je Tahiri.

(Gazeta express, Kosovo online)