Connect with us

Kosovo

Tači čestitao Ediju Rami na izbornoj pobjedi u Albaniji

Objavljeno

-

Bivši predsjednik Kosova Hašim Tači čestitao je Ediju Rami pobjedu na parlamentarnim izborima u Albaniji.

Premijer Albanije Edi Rama objavio je Tačijevo pismo na svom Fejzbuk nalogu.

“Uske prostorije i zidovi Haške ćelije ne mogu zaustaviti eksploziju mog entuzijazma zbog vaše pobjede. Ovo je entuzijazam koji jedva nalazi mjesta u tami usamljenosti zatvorskih dana. Ali kao rijetko u posljednje vrijeme, danas sam sretan i miran zbog tvoje pobjede, brate moj.

Danas je sunce zagrijalo srce Albanca u meni. Danas, žudim za Albanijom, volim je i osjećam nostalgiju. Danas, kao rijetko, osmijeh mi je potonuo u valovima slavnih sjećanja na ratne dane. Sjetio sam se na one koji su se borili sa mnom, one koji su pali da bi nas oslobodili, i sve ono što smo toliko idealizovali za Albaniju, da smo se zakleli da ćemo dati svoje živote za oslobođenje i ujedinjenje albanskih zemalja. Ovo je bila moja zakletva i mojih prijatelja vojnika OVK, zakletva i rat koji me danas održavaju da stojim visoko i čistom savješću.

Uz čistu savjest i dostojanstvenu borbu za pridruživanje Albaniji, sjetio sam se da smo tek kada je Kosovo oslobođeno, shvatili da je unija daleko i nemoguća. Albanija pjesama i knjiga bila je idealna želja, a ne pregled realnosti vremena. Borio sam se za ovaj ideal sa Kosovom u okviru Albanije. Kada su prilike bile ograničene, borio sam se za državu Kosovo – ponos svog života.

Moj brate Edi, nismo pogriješili u izvještaju koji smo napravili zajedno. Ti si mi brat iz teških dana, i prijatelj lijepih dana. Vi ste premijer Albanije kojeg sam idealizovao, i brat Albanac za kojeg sam se uzbudljivo borio.

Danas, Albanija za koju ste toliko naporno radili kako da bi je izgradili, je Albanija za koju sam se jednom zakleleo da ću se boriti.

Albanija Naimovih pesama – Albanija sa preljepim planinama i visokim hrastovima koji su danas, na plafonu zatvorske ćelije, nacrtani i podsjećaju me danju i noću.

Dakle, moj brate Edi, ti koji si napravio Albaniju, koju sam idealizovao kao mladić i zakleo se kao vojnik, uvjeren sam da Albanci uživaju u tvoju pobjedu. Sa njima sam i ja srećan.

Zagrljen sa knjigama koje me prate u usamljenosti ovih dana gdje vrijeme odbija da požuri, čestitam ti bratski iz daleka i žalim zbog nemogućnosti da proslavimo zajedno.

Sa nadom da ćemo moći ponovo da se sretnemo, želim vam da i dalje dajete sve od svoje duše za Albaniju. To je zato što čak i kada u dane kada sunčeva svijetlost ne prodire kroz zatvorene zidove ćelije, sunce zagreje moje srce samo kada su Albanija i Kosovo dobro.

Danas je Albanija pobjedila! Danas su Albanci dobro. Pobrini se za Albaniju, brate, i ne zaboravi da se pobrineš i za Kosovo. Kada brinete o Kosovu, brinete i o Albancima.

S ‘ljubavlju,
Tvoj brat,
Hašim”

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply