Connect with us

Kosovo

Svečlja: Imamo potrebne kapacitete za uklanjanje barikada

Objavljeno

-

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja rekao je da institucije Kosova imaju sve kapacitete da uklone barikade postavljene već 13 dana na sjeveru zemlje.

On je rekao da je najbolji način za njihovo uklanjanje da njihovo uklanjanje urade oni koji su ih postavili, prenosi RTKlive.

Svečlja je rekao da očekuju da će u najkraćem mogućem roku krenuti akcije Kfora za njihovo uklanjanje. „Najbolji način je da ih uklone od onih koji su ih postavili, ali moram da naglasim da imamo sve potrebne kapacitete da uklonimo ove barikade. Zbog nastale situacije, u koordinaciji smo sa našim međunarodnim partnerima i očekujemo da će Kfor reagovati u najkraćem mogućem roku. Prošlo je 13 dana i situacija je i dalje ista, ili možemo reći da se pogoršala i čekamo da što prije odu, a ako se to ne desi, definitivno imamo potrebne kapacitete da to uradimo sami“, nastavio je.

Zbog ovih barikada koje postoje već skoro dve nedelje, Svečlja je rekao da se bivši policajac Pantić, optužen za teroristička dela, i dalje nalazi u policijskoj stanici kod granice na Jarinju, za koju je rekao da je premešten, i uputili su zahtjeve međunarodnim partnerima.

Svečlja je rekao da su barikade na severu zemlje svima poznata praksa i da ih organizuju različite naoružane kriminalne grupe, a drže ih građani kojima prete kriminalne strukture koje diriguje Beograd.

„Pozivam sve građane da sarađuju sa institucijama i ne nasedaju na pritiske i ucene Beograda. Barikade su već izgubile razlog zašto su podignute i nikada nisu ni stajale. Njihov jedini cilj je da blokiraju pravne radnje Republike Kosovo“, rekao je on.

(RTKLive)