Connect with us

Kosovo

Svečlja i Krasnići: Za Srbiju i Rusiju nema mjesta na Kosovu

Objavljeno

-

Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Dželjalj Svečlja, i ministar administracije lokalne samouprave, Eljbert Krasnići, boravili su u četvrtak u Sjevernoj Mitrovici, odakle su saopštili da ih provokacije i prijetnje Srbije ne plaše i da će nastaviti da grade kuće za Albance u četiri severne opštine.

Kosovska policija istražuje slučaj postavljanja pretećih i raspirujućih natpisa međunacionalne mržnje u naselju Kroi i Vitaku u albanskim kućama, koje se obnavljaju ulaganjem Vlade Kosova.

Ministar unutrašnjih poslova se ovom prilikom obavezao da će akteri ovog dela biti privedeni pravdi.

“Kuće koje se obnavljaju kod albanskih vlasnika oblepljene su ekstremističkim parolama, kojima nije mjesto u Republici Kosovo. Svaki jezik međunacionalne mržnje, svaki jezik koji podstiče nasilje je za osudu. Počinitelji će biti otkriveni i privedeni pravdi. Kao što smo ranije rekli, Srbiji i Rusiji nema mjesta na Kosovu”, rekao je Svečlja.

U međuvremenu, ministar administracije lokalne samouprave, Eljbert Krasnići, istakao je da će Vlada Kosova garantovati građanima osnovno pravo da se vrate svojim kućama, dok je, kako je kazao, “takvim ekstremističkim sloganima pokazalo da Srbija nije zainteresovana za normalizaciju odnosa”.

“Pravo na povratak svojim kućama je pravo svakog građanina, to je elementarno pravo i Vlada Kosova će to pravo garantovati. Prošle godine kao Vlada započeli smo izgradnju preko 40 kuća u četiri sjeverne opštine. Naravno, ovi grafiti pokazuju da Srbiju ne zanima normalnost i da nije zainteresovana za evropsku orijentaciju. Ovo pokazuje kuda je Srbija orijentisana. Ali, to nas ne plaši i nećemo zaustaviti izgradnju kuća za građane”, rekao je Krasnići.

Krasnići je rekao da će vrlo brzo biti otvoren novi poziv u iznosu od 3 miliona evra za izgradnju novih kuća za Albance u četiri sjeverne opštine, Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan.

“Nastavićemo da gradimo kuće, jer je to elementarno pravo građana Republike Kosovo”, dodao je on.

(RTK)

Advertisement