Connect with us

Kosovo

Smanjenje broja učenika, škole u selima su u opasnosti da budu zatvorene

Objavljeno

-

Tokom posljednjih nekoliko godina, došlo je do smanjenja broja učenika u osnovnim i srednjim školama na Kosovu, zbog čega su neke škole u selima u opasnosti od zatvaranja. Stručnjaci za pitanja obrazovanja ocjenjuju da je pad broja učenika posljedica pada nataliteta, migracije selo-grad i emigracije.

Broj učenika u preduniverzitetskom obrazovanju iz godine u godinu se smanjuje, pri čemu je ovaj fenomen sve vidljiviji u seoskim školama u različitim opštinama u zemlji. Prema podacima Ministarstva prosvjete, u odnosu na školsku 2021/22. godinu ove školske godine ima skoro 14.000 učenika manje.

Zvaničnici Ministarstva prosvete u pisanom odgovoru Radiju Kosova navode da je jedan od faktora koji utiču na pad broja učenika pad nataliteta.

„U školskoj 2021/22. godini u preduniverzitetskom obrazovanju bilo je ukupno 327.676 učenika. U školskoj 2022/23. godini bilježi se pad broja učenika, gdje je bilo ukupno 318.947 učenika. Dok je u ovoj školskoj godini uočen pad broja učenika u preduniverzitetskim školama, koje ove školske godine pohađa ukupno 314.006 učenika“, navodi se u odgovoru Ministarstva prosvjete.

Stručnjaci iz oblasti obrazovanja takođe kažu da je jedan od faktora koji utiče na pad broja učenika pad nataliteta.

Dukađin Pupovci je u odgovoru za Radio Kosova rekao da su faktori koji utiču na pad broja studenata na nivou zemlje pad nataliteta, migracija i emigracija, koja je u porastu poslednjih godina.

“Prva tačka je drastičan pad nataliteta. Uzimajući u obzir da je prošle godine bilo samo 22 hiljade rođenih na Kosovu, a odnedavno Agencija za statistiku Kosova broji i rođenje dece Kosova u inostranstvu, broj djece se jednostavno smanjuje. Drugi faktor je migracija ruralno-urbano i drugi faktor je emigracija”, naglašava on.

Prema Pupovcu, kao rezultat migracije iz sela u grad, mnoge škole u ruralnim područjima su u opasnosti od zatvaranja.

„Smanjenje broja učenika dovodi do toga da mnoge seoske škole budu zaključane. I sada vidimo da je u ruralnim sredinama broj stanovnika mnogo manji, jer se odseljuju i uvijek je manji broj djece”, rekao je on.

Desetine škola na Kosovu, uglavnom u ruralnim oblastima, zatvoreno je posljednjih godina, a mnoge druge škole na Kosovu rade sa manje od 10 učenika po odjeljenju.

(Radio Kosova)

Advertisement