Connect with us

Kosovo

EU: Kosovo da obezbedi dovoljno dug tranzicioni period za ukidanje dinara

Objavljeno

-

Evropska unija (EU) je tražila od Kosova da obezbedi „dovoljno dug tranzicioni period” za primenu nove uredbe CBK, i da se pronađe rešenje o ukidanju dinara u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa u Briselu.

“Kratak prelazni period za primenu uredbe, u kombinaciji sa nedostatkom informacija i praktičnih rešenja za sve pogođene zajednice, rizikuje da ozbiljno zakomplikuje živote kosovskih Srba”, navodi se u saopštenju koje je izdao portparol Evropske unije Peter Stano.

S druge strane, kroz ovu komunikaciju je prihvaćeno da evropske institucije vode računa o činjenici da propis Centralne banke Kosova ima za cilj povećanje transparentnosti finansijskih tokova, obezbeđivanje finansijske stabilnosti i borbu protiv pranja novca i falsifikovanja.

Takođe se navodi da će ova uredba uticati na finansijsku podršku koju kosovski Srbi dobijaju od Srbije.

“EU je zabrinuta zbog posledica koje bi ova odluka mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom Kosova zbog odsustva prethodnih konsultacija, posebno zbog njenog uticaja na škole i bolnice, s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku”, navodi se u saopštenju.

(RTK)