Connect with us

Kosovo

Sumnjiv rezultat i poslanički mandat Meljize Haradinaj-Stuble

Objavljeno

-

Pojedini mediji pišu o “malverzacijama glasovima koje je ABK učinio u Centru za brojanje kako bi Meljizi Haradinaj Stubli, sadašnjoj ministarki spoljnih poslova, bilo omogućeno da postane poslanica, što je krivično djelo kojim bi moglo da se bavi i državno tužilaštvo”.

Kako prenosi Reporteri, Meljiza Haradinaj osvojila je 3.715 glasova na osnovu prvih izbornih rezultata koji su u Centru za brojanje i rezultate objavljeni 26. februara. Sa ovako malim brojem osvojenih glasova Meljiza Haradinaj nije imala nikakvu šansu da postane poslanica, budući da je daleko ispod praga potrebnog za ulazak u novu parlamentarnu grupu ABK koja će se sastojati od osam poslanika.

Navodi se da su se u roku od nedjelju dana izborni rezultati Meljize Haradinaj Stuble promjenili u njenu korist na vrlo sumnjiv način, koji može da sadrži i elemente za krivičnu istragu Državnog tužilaštva.

Prema konačnim rezultatima koje je objavila CIK, Meljizi Haradinaj Stublla je tokom jedne nedjelje pridodato 709 glasova u Centru za brojanje i glasove. Prema konačnim rezultatima, Haradinaj je tokom procesa prebrojavanja oko 500 biračkih mjesta na Kosovu, uslovnih glasova i glasova dijaspore, u sva tri procesa uvek dobijala čak trećinu glasova stranke. Izborni rezultati pokazuju da čak ni lider stranke Ramuš Haradinaj ni njegov brat Daut, kojisu osvojili najviše glasova u ABK nisu uspjeli da ostvare tako dobar rezulat.

U IPŽP je stigla žalba Florentine Đerđaj, kandidatkinje ABK koja je prema prvim izbornim obrascima osvojila mandat koji je sada CIK dodelio Haradinaj Stubli, utvrdivši da sada ona vodi 150 glasova više od Đerđaj. U žalbi, koju je objavila Gazeta Metro, a prenosi Reporteri, Đerđaj traži da se prebroje njeni glasovi, glasovi Meljize Haradinaj i treće kandidatkinje za ABK Aljbane Bitići.

Prema Đerđaj, Haradinaj Stubla je kao trenutna ministarka iskoristila svoj uticaj kako bi izmanipulisala izbornim rezultatom u svoju korist.

(Reporteri, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply