Connect with us

Kosovo

Stano: Produžetak mandata Lajčaku je standardna procedura

Objavljeno

-

Procedura produžetka mandata specijalnom predstavniku EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslavu Lajčaku je u toku, potvrđeno je Tanjugu u Briselu. “Čim Savet EU bude doneo odluku o tome, mi ćemo je ozvaničiti”, kazao je portparol EU, Peter Stano.

Stano za Tanjug objašnjava da je u pitanju standardna procedura za sve specijalne predstavnike EU kojima se mandat obnavlja, odnosno produžava na predlog šefa diplomatije EU i uz konsultacije sa zemljama članicama.

“Procedura obnavljanja mandata Specijalnog predstavnika, Miroslava Lajčaka ni na koji način ne utiče na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi pod okriljem EU”, zaključuje Stano.

Ministri spoljnih poslova EU na prijedlog šefa diplomatije EU, Žosepa Borela, početkom aprila 2020. godine imenovili su slovačkog diplomatu, Miroslava Lajčaka, za specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije i druga otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu.

Mandat je bio određen na godinu dana, fokus je bio i ostao na postizanju sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

Nakon početnih najava da će za dogovor između Beograda i Prištine “biti potrebni meseci, a ne godine”, Miroslav Lajčak je krajem 2020. godine ocijenio da je do konačnog sporazuma Beograda i Prištine još “dug i krividav put” i posredno najavio da će mu za obavljanje tog posla biti potreban još najmanje jedan mandat.

U Briselu naglašavaju da specijalni predstavnik EU svakodnevno radi na nastavku procesa dijaloga do koga bi trebalo do dođe nakon izbora i formiranja vlasti u Prištini.

(Tanjug)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply