Connect with us

Kosovo

Skupština Kosova dvije nedjelje nije održala sjednicu zbog nedostatka kvoruma

Objavljeno

-

Proljećno zasjedanje Skupštine Kosova proteklo je u prekidima i odlaganjima sjednica zbog nedostatku kvoruma, a poslanici se u protekle dve nedjelje nisu nijednom okupili, zbog čega mnogi nacrti zakona čekaju na usvajanje, prenosi Ekonomija onlajn.

Opozicija i posmatrači rada skupštine zbog ove neefikasnosti najvišeg zakonodavnog tela upiru prst u stranku na vlasti koja ima većinu – Pokret Samoopredjeljenje, na čijem čelu je kosovski premijer Aljbin Kurti. Kosovski demokratski institut (KDI) ocenio je da je nedostatak kvoruma na sednicama skupštine postao ozbiljan problem.

“Samo tokom prolećnog zasedanja ove godine, tri sjednice su prekinute zbog nedostatka kvoruma, dok na sedam sednica nije bilo kvoruma za glasanje. Od prakse prekidanja sjednica, skupština je otišla korak dalje, tako što zbog nedostatka kvoruma uopšte ne organizuje sednice“, kaže se u analizi KDI.

Tom prilikom su dodali da se sa istim problemom susreću i skupštinski odbori.

Predstavnici opozicije su kazali da nesazivanje sjednica i nedostatak kvoruma pokazuje nesposobnost Kurtijeve stranke.

Poslanica Demokratske partije Kosova Bljerta Deljiu-Kodra kaže da je glavni razlog zbog kojeg je parlament postao nefunkcionalan taj što Kurti stalno marginalizuje i relativizuje skupštinu, koju je kao opozicionar predstavljao kao najviši i najvažniji organ. Ona je rekla i da je predsjednik skupštine Gljauk Konjufca nekompetentan.

KDI je zatražio od organa Skupštine da redovno primenjuju kazne prema neodgovornim poslanicima.

(Ekonomia online, Kosovo online)