Connect with us

Kosovo

Osmani: Naša borba je bila za slobodu, ovo je jedina istina

Objavljeno

-

Ceremonija otvaranja najveće međunarodne vojne vježbe u regionu Balkana “Branilac Evrope 2023” počela je intoniranjem himni Republike Kosovo i SAD, uz orkestar Kosovskih bezbjednosnih snaga.

Vježba Defender 2023 biće održana od 21. maja do 2. juna i uključuje više od 7.000 američkih vojnika i 17.000 multinacionalnih vojnika iz više od 20 savezničkih i partnerskih zemalja.

Pored američkog, kontingent KBS-a od 1.300 vojnika biće među četiri najveća.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu je u svom govoru rekla da ima čast koja stoji pred vojskom koja je čuvar mira i slobode u sve složenijem i izazovnijem svetu.

„Ostajete ujedinjeni u okviru jedinstvenog, zajedničkog cilja za jačanje saradnje i povećanje interakcije između savezničkih snaga“, rekla je Osmani.

Ona je dodala da je ova vježba podsjetnik da snaga nije samo u oružju, “već i u našim vezama i zajedničkom savezu”.

Naglasila je da je glavni cilj ove vježbe iskazivanje vojne moći za održavanje mira.

Povezujući ovu vežbu sa Skenderbegom, gde se održava ceremonija otvaranja, ona je rekla da je on bio strateg i defanzivac zapada.

“Pored njega nalazi se statua Ibrahima Rugove, istorijskog predsednika koji je bio i arhitekta naše nezavisnosti, čija je vizija oličena u zapadnim i prodemokratskim vrijednostima”, kazala je Osmani-Sadriu.

Ona je istakla da se ova vježba poklapa i sa 24. godišnjicom oslobođenja Kosova.

„Ovo je dan svež kao intervencija NATO-a protiv Miloševićevog režima. Mi smo bili žrtve, a Miloševićev režim je bio agresor”, dodala je Osmani.

Ona je kazala da se Kosovo bori za slobodu.

“Ovo je jedina istina koju ćemo braniti svaki put i svuda”.

Predsjednica Osmani je izjavila da će vojska krunisati dugu posvećenost.

(RTK2)