Connect with us

Kosovo

Sindikati: Da se donese Zakon o platama ili slijede protesti

Objavljeno

-

Sindikati na Kosovu ne odustaju od zahtjeva da se Zakon o platama usvoji i, ukoliko se to ne desi do marta, upozoravaju na štrajkove i proteste, prenosi Reporteri.

Predsjednik Unije nezavisnih sindikata Kosova Adhe Hikoli kaže da je zahtjev sindikata za usvajanje Zakona o platama izuzetno pravedan.

On napominje da neće odustati od zahtjeva da ovaj zakon dobije zeleno svijetlo tokom prvog kvartala ove godine, u suprotnom ističe da će preduzeti sindikalne akcije.

“Vjerujemo da će zahtjevi sindikata biti realizovani. U kontaktu smo sa našim članstvom i u svakom trenutku smo spremni da djelujemo kao sindikalci. Naši zahtjevi su pravedni, da Zakon o platama ide u Skupštinu, da bude dio rasprave o Zakonu o platama, da se izglasa i ide dalje. Nemamo veliku želju da idemo na štrajkove i proteste, ali ako nemamo drugog izlaza onda su i oni opcija za postizanje naših ciljeva”, poručio je Hikoli.

Jedinstveni sindikat obrazovanja, nauke i kulture prošle godine je najavio protest za 4. decembar, ali ga je kasnije otkazao pošto je Vlada obećala da će zakon biti u Skupštini u martu.

Ukoliko ovo obećanje ne bude ispunjeno, predsjednik ovog sindikata Rahman Jašaraj kaže da će preduzeti akcije.

Predstavnik nastavnika ističe da ako štrajkuju, izgubljeni časovi neće biti nadoknađeni.

“Sve zavisi kakav će biti mart, a posebno šta će nam doneti kraj marta, ne zavisi od nas, zavisi od Kurtijeve Vlade. Ako rade i održe riječi i obećanja mi ćemo im javno čestitati”, naveo je Jašaraj.

S druge strane, Bljerim Sila, predsjednik Saveza zdravstvenih sindikata Kosova, skeptičan je da će zakon biti usvojen u martu ove godine.

“Prekinuli smo štrajk zbog naroda, zbog sezonskog gripa, pošto ima mnogo oboljelih. Posle praznika će ponovo zasedati Upravni savjet, u koordinaciji sa drugim sindikatima. Lično sam vrlo skeptičan, ali ako to ne prođe onda znate izjave svih sindikata, uključujući zdravstvo, prosvetu, državne službenike, postoji bojazan da ćemo imati početak malo jače sindikalne reakcije na Kosovu”, kazao je on.

Osim usvajanja zakona, sindikati traže i da budu dio radne grupe za njegovu izradu.

Predsjednik Unije nezavisnih sindikata Kosova Adhe Hikoli kaže da je učešće sindikata u radnoj grupi veoma važno jer su radnici ti koji su pogođeni ovim zakonom.

Vlada je prvobitno obećala da će Zakon o platama biti usvojen u Skupštini do kraja novembra, što se nije ostvarilo. Zakon o platama odobrila je vlada na čelu sa bivšim premijerom Ramušom Haradinajem, ali ga je poništio Ustavni sud.

(Reporteri, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply